2020-03-22 499 浏览
呢五年多左好多网店卖各种浓度嘅抹茶甜品,但讲起喺香港掀起抹茶热潮嘅舖头,相信唔少人会同意Via Tokyo 应占一席,我系佢抹茶同芝麻刨冰嘅忠实fans,好可惜尖沙咀店早排已经结业。虽然‪铜锣湾店‬唔卖刨冰,但见佢推出咗新产品都去支持下。.🍽忌廉抹茶戚风蛋糕图三可以清楚见到忌廉、戚风蛋糕同中间嘅抹茶忌廉共三层,扯起透明胶后顶层满满嘅忌廉瞬间倾泻,画面好治愈,蛋糕颇松软但较干身,忌廉绵密有奶香。抹茶忌廉有淡淡嘅回甘,仲有一抹红豆蓉系蛋糕中间吊味。不过戚风蛋糕始终行轻盈路线较难入味,而且忌廉无论视觉定味道上都系呢款蛋糕嘅主角,想食浓茶味嘅叫返雪糕啦。.🍽宇治抹茶芝士蛋糕虽然望落似绿色嘅NY cheese cake,但实际上蛋糕质感黏软,抹茶同芝士味一平分秋色,伴碟嘅抹茶酱先系精髓,抹味相浓郁。
🍽忌廉抹茶戚风蛋糕

🍽宇治抹茶芝士蛋糕