真系好吸引,呢间甘味処系可以令我再食再写嘅甜品🍧店!其实去过日本🇯🇵(返乡下)嘅朋友对甘味処镰仓一定唔会陌生,而爱吃甜品嘅朋友喺日本一定会揾甘味処(日文意思系食甜品的地方)。记得以前去日本都必定会揾,而家唔洗飞到日本都可以食到最有名嘅蕨饼,所以先驱使我哋再次嚟食😂😂!今次讲讲蕨饼,好多店舖售卖嘅都系一块块一旧旧,预先制作好嘅。而甘味処镰仓喺用日本国内稀有的本蕨粉加入秘制配方,每日新鲜以全手工制作,真系睇任现在即制,有别于其他蕨饼,有咬感、弹口同软绵绵、唔黏唔痴牙,配埋味道香甜嘅黄豆粉,如果比较喜欢甜味可以再加上特制嘅黑蜜,既滑溜及入口即化嘅口感,又低热量冰冰凉凉嘅蕨饼,很难不爱上!今次选择咗中午时间去,由于系平日,唔多人(之前好多报道都话要排长龙😍😍😍)等咗一阵就到我哋买啦,我哋就拣选咗好出名嘅几款✔️食品方面,我哋就拣咗⬇️❤️镰仓原味蕨饼原味蕨饼❤️同喺日本食嘅一样呀😍每次食都系将日本嘅回忆返晒嚟,太满足了!🩷镰仓浅川园抹茶蕨饼🩷蕨饼都一样系木蕨粉人手制作,呢个换咗抹茶粉,阵阵抹茶香味,同蕨饼都好夹!🧡生草莓刨冰🧡上次睇到想试嘅,今次就order呢个味🤣🤣冰都系刨冰,但上面嘅草莓🍓酱好浓味

食品方面,我哋就拣咗⬇️
❤️镰仓原味蕨饼原味蕨饼❤️
原味蕨饼

🩷镰仓浅川园抹茶蕨饼🩷
镰仓浅川园抹茶蕨饼

🧡生草莓刨冰🧡
上次睇到想试嘅,今次就order呢个味🤣🤣冰都系刨冰,但上面嘅草莓🍓酱好浓味仲有粒粒碎草莓,亦唔会太酸🥰
生草莓刨冰

而饮品方面就拣咗⬇️
💚浅川园抹茶蕨饼饮料💚
呢个都系招牌👍🏻系日本都有饮过,因为上次太饱无饮,今次专登要试,原来个底系大量嘅蕨饼,配埋抹茶上面再加层cream,又系饮品又系甜品
浅川园抹茶蕨饼饮料

❤️草莓朱古力奶蕨饼❤️
见到门口放咗呢个牌就好想试下!草莓控绝不能错过,牛奶加上朱古力,入面仲有粒粒草莓🍓(味道系日本草莓黎架😍),顶部有埋草莓酱同朱古力味cream,好香浓喔!
草莓朱古力奶蕨饼
2024-04-16