再访Susoshu仍然觉得好好食!今次嚟到就转咗新嘅餐牌,同样地齐备寿司同熟食。最钟意佢哋嘅菜式够多元化,传统得嚟又加添少少新意,唔会过份沉闷,主厨仲好热情咁同我交流饮食心得添,系非常令人满意嘅一餐🥰• 献立 $1480- 海老他他脆筒 将紫菜做成脆筒,包住甜虾他他、自家制芝士酱、山葵渍、腌黄萝卜等材料,不论层次感抑或味觉上都十分丰富,令我更加期待之后嘅菜色呢😳- 白子天妇罗白子可选刺身或天妇罗,因为之前已经食过几次白子刺身,所以就拣咗特别啲嘅天妇罗版。同刺身嘅感觉截然不同,炸浆做得好轻薄,外脆内creamy,也更香口,对于唔食白子嘅人嚟讲依个天妇罗版本应该都较易接受😌- 呼子鱿鱼烧卖这道呼子鱿鱼烧卖原来系源自于佐贺县嘅中华料理,因为疫情关系冇得去旅行,所以店家就将此名物带回香港!鱿鱼口感弹牙,不会难咬,包住嘅系黑毛猪肉☺️- 时令寿司四贯四贯寿司分别有千叶县金目鲷、北海道秋刀鱼、青森县大间中拖罗同火炙右口鱼边。中拖罗采用铁板烧嘅概念,先用火枪将铁板烧热,再利用铁板嘅热力将鱼料嘅表面炙熟,此做法令拖罗嘅味道多一份独有嘅焦香,又不会有火炙嘅气味,鱼味会更突出!右口鱼边则非常适合火炙,加上蒜

• 献立 $1480

- 海老他他脆筒

- 白子天妇罗

- 呼子鱿鱼烧卖

- 时令寿司四贯
四贯寿司分别有千叶县金目鲷、北海道秋刀鱼、青森县大间中拖罗同火炙右口鱼边。中拖罗采用铁板烧嘅概念,先用火枪将铁板烧热,再利用铁板嘅热力将鱼料嘅表面炙熟,此做法令拖罗嘅味道多一份独有嘅焦香,又不会有火炙嘅气味,鱼味会更突出!右口鱼边则非常适合火炙,加上蒜汁更添惹味🤤

- 𩽾𩾌鱼肝
最近经常能够食到𩽾𩾌鱼肝,不过依度嘅做法有少少特别,用咗牛奶浸泡鱼肝之后再蒸,口感极其细滑,搭配底下嘅酸汁啫喱一齐食,调味简单更能突显𩽾𩾌鱼肝嘅原汁原味✨

- 究极海胆
Susoshu嘅Signature之一,用上浜中小川赤海胆,每一瓣都厚肉,鲜甜浓郁一试难忘😚

- 松叶蟹甲罗烧
蟹盖中放入蟹膏、松叶蟹肉、鹌鹑蛋、味噌同葱,拌匀后再放到炉上烧,烧紧嘅过程中香气不断涌出,入口甘香浓郁,鲜味久久不散🤤

- 时令醋物
当日嘅系柚子醋啫喱,酸酸地开下个胃再迎接下一道菜🧡

- 特制和王和牛寿喜烧
「和王」亦即系和牛之王嘅意思,属于熊本县嘅顶级和牛。使用A4等级,油香丰富得嚟唔会太腻,加上自家制寿喜烧汁,焦香中带甜,非常好食!落咗少少山椒粉调味,吃罢舌尖有少少麻痺感,感觉几特别😌

- 樱花虾粉荞麦面
系上次食过觉得好惊喜嘅荞麦面!今次可谓系升级版,加咗樱花虾粉再香口咗同多咗少少脆口嘅感觉,荞麦面一贯烟韧,依然系我心目中荞麦面嘅No.1!

- 夜空寒天
用咗「澪」气泡清酒制作而成嘅寒天冻,味道清新,美貌同内在都兼具☺️