1K
2021-05-09 30 浏览
之前去过几次,今次dinner实在出色所以又出post记录一下同朋友叫左个大角咀店独家两款signature, 冬荫功海鲜阔条面同惹味啤酒全鸡前者有4只大虾,虾肉结实爽弹。阔条面唔会太腍,个sauce 调味刚好,挤左d lime sauce 加上香茅清香,几fresh. 个人觉得如果可以加点辣度就更好啦后者想试好耐,上菜时视觉上坚震撼。全鸡连埋个鸡头,烧得金黄金黄缓缓淌油。同时会上埋胶手套剪刀等方便食用,我地先切左鸡翼鸡脾部位。 入口个鸡肉真系好juicy, 每旧都富肉汁,口感软嫩。最impressive 系唔单止鸡脾位,佢连鸡胸部分都颇嫩,完全唔会干鞋。而香料亦腌得十分入味,有部分肉涂满左香料食落会咸左d. 个d部位刮少d 调味食就刚好。而且肉份量超多,真系啖啖肉食到好饱肚另外叫左两款小食 酥炸白饭鱼配柚子醋同焦糖菠萝蟹肉饼,两款都系餐厅推荐菜式。白饭鱼炸得香脆而无咩油腻感,每啖带白饭鱼独有香味,加埋微酸清新柚子醋味道唔错。而蟹饼真系超足料,厚厚一片切开可见丝丝蟹肉, 带蟹鲜味. 下面系甜菠萝加左层烧过糖,不过就唔太做到crispy 个层焦糖,反而系黏黏痴牙,一齐食甜味亦有点盖过蟹味

前者有4只大虾,虾肉结实爽弹。

同时会上埋胶手套剪刀等方便食用,我地先切左鸡翼鸡脾部位。

而且肉份量超多,真系啖啖肉食到好饱肚

另外叫左两款小食

酥炸白饭鱼配柚子醋同焦糖菠萝蟹肉饼,两款都系餐厅推荐菜式。

咁岩落雨,我叫左杯热黑糖姜母茶,甜甜带点姜辛辣几好饮。朋友叫左杯热情果爆珠红茶就偏甜左d.

周围可见💛poster 同画作

• 惹味啤酒全鸡