2009-07-06
同个friend黎呢度第一次饮茶,当然系俾佢既名气吸引成间茶室有3层, 地下full左, 侍应伯伯好客气咁叫我地去楼上两个人都系饮普洱, 茶色好深, 都够苦, 不过冇乜甘味, 茶芥$20唔值~总共拣左5个点心, 点心纸果然转得好快, 好多想试既都冇...紫萝火鸭酥(1个): 送上黎既时候微温, 外面既酥皮尚算松化, 馅则非常丰富, 鸭肉碎、冬菇粒、红姜丝同菠萝等,配搭得唔错,唔油鲜牛肉烧卖(2件): 原来系'山竹牛肉球', 同其他酒楼卖既冇大分别, 肉球系由牛肉同生粉混成, 加左陈皮味道唔太出, 虽然叫鲜牛肉不过食唔到肉鲜味白汁石斑筒(3件): 呢个简直系惊喜, 上面系一块石斑肉, 鲜甜滑嫩, 下面系虾同鱼搅碎既海鲜球, 肉质滑口甜爽, 推介!蟹黄灌汤饺(3件): 卖相不俗, 小笼包既皮厚薄适中, 肉汁虽然呈淡黄色, 但系食唔到蟹黄味, 不过汤汁同猪肉都鲜甜冶蓉雪酥批(1件): 厚厚既酥皮中间夹住莲蓉, 酥皮好松化, 莲蓉唔会好甜, 混入左奶皇, 不过食完好滞, 一定要放系最尾食环境: 古色古香, 传统茶楼既风味, 用既餐具都有别于一般酒楼服务: 都唔错, refill茶同收碟都好快,
服务: 都唔错, refill茶同收碟都好快, 态度友善
食物: 唔系特别好, 有d甚至好一般, 但胜在较别出心裁, 每星期都转点心纸够晒诚意
同区黎讲要舒服d叹茶同一盅两件, 系可选之地~有机会会试晚市