2009-10-27 148 浏览
由于时间及我手车关系,故次决定...再 战 爱 x 生 饭 店 ......今次因为有事做朋屋企人一早到左等我地,我手车又慢,真系唔好意思,今次去到如果唔揾定位就实无位。今次叫了几个菜是上次未叫过的评分如下10分满分)1) 炸大肠------>呢个菜好多地方都有得食,但系十间有七间都会做得好干,但佢地就算系几好咁啦!佢地D炸大肠唔会话好干,同埋唔会话咬落去一口肥油,亦唔会话好似有D舖头要争个D为食减肥客咁,切晒d肥o既部份,得番条柴皮!加埋个汁叫做一般酸甜汁,系呢D地方食,我觉得抵食有余啦!(8分) 2) 炒胜瓜------>我都出晒名少食疏菜,但呢碟我就狂食7大旧,我觉得佢地个胜瓜炒得刚刚好,青得来爽,加上表青瓜、云耳、唔会话拖泥带水,云耳同洋葱亦炒得恰到好处,我希望唔系佢地得偶有佳作,呢个值得推荐。(9分)3) 蒜蓉炒白菜-->呢个菜如果无事先要D等别要求的话就几好,菜本身己经几靓,够油水,但问题系我D屋企人都怕吃肥腻的食物,系落order前已经叫佢小油炒,but.....。(6分--无听order做野,扣分)4) 砵酒焗鳝煲-->个鳝几入味,但贩北

10分满分)

4) 砵酒焗鳝煲-->个鳝几入味,但贩北在佢唔能够将个砵酒味融入个鳝入面,唔计砵酒,本身己经好好味,或者佢叫香葱焗鳝,唔加砵酒可能仲好D,但系佢加左砵酒但又唔match到系失败。(6分)

) 荔芋油鸭煲--->今次个汁无上次咁"希",但就无上次个芋头咁"粉",腊鸭亦一样咁肥,不过又系个句,叫得呢个菜就预左D腊鸭会肥,整体算几好,不过不失。(分)

埋单 : 我地五个人去食,锋无叫野饮、无加一都系二百几,今次系个大姪女请我地食饭。所以我一样好开心。^^
炸大肠
炒胜瓜