2016-09-02
食完意粉,楚楚系都话要食甜品,于是就嚟呢度试吓啦!都几易揾,不过要行上几级楼梯。装修以水泥为主,影出嚟嘅相都几特别!原来呢度系使用有机&公平贸易嘅食材㗎,要支持吓㖞!Coffee blossom tea ($68)心谂乜野系咖啡花?原来喺收成后嘅旱季水分比较少,咖啡树会受压,跟住雨季嘅时候,咖啡树一被雨水滋润,就会开出一朵星形有香喷喷嘅白花。一直以嚟咖啡花都系被忽略嘅一群,直到近年终于被发掘出道喇。由于咖啡花花期短(只有2至3日),所以农夫一定要趁花谢之前用人手采摘,跟住再晒干成干花。正正就系因为咁珍贵,更加唔可以浪费啦!所以店员俾咗个漏斗我哋,唔好等啲花浸过龙先饮!味道几清香,风味特殊,值得一试!Mixed fruit soda ($38)饮得出有好浓烈嘅水果味,但如果有埋啲水果粒食吓就更好啦Cashew nut tart ($48)用公平贸易腰果、椰子油做嘅素食腰果挞,有一点点深啡色喺面,卖相不错!腰果味香浓,不过质感好有趣,似蕨饼咁烟烟韧韧、黏黏哋又弹牙,比我想像中𠮶种挞好唔同㖞!挞皮酥脆,整体唔甜腻,食完都唔会有罪恶感!Green Tea tart ($48)鲜绿色嘅绿茶挞上面
饮得出有好浓烈嘅水果味,但如果有埋啲水果粒食吓就更好啦
Cashew nut tart ($48)
Green Tea tart ($48)
鲜绿色嘅绿茶挞上面有好多绿茶粉,卖相好好!同样哋好似腰果挞咁,似食紧绿茶蕨饼挞多啲!不过系好味㗎,绿茶味都好出,而且咁样嘅配搭非常新颖! 环境舒服,食物饮品又特别,值得嚟坐吓啊!