2015-01-23 2465 浏览
今晚罗拔兔去完AIA嘉年华, 肚仔又唔系几饿, 原本想吃吃看SIMPLY LIFE的沙律, 但价钱有点贵便改道到罗富记吃粥! 一样健康有营,.仲好暖胃添!罗拔兔今次黎到一如既往, 叫左及第粥同埋牛肉粥, 唔少得既当然系蚬蚧炸绫鱼球啦! 简直系镇店之宝!及第粥粥底超绵超甜, 每一口都泛著粥香, 老师傅煮粥的功力不容置疑! 材料亦都非常丰富, 有猪腰, 猪润,猪肚同肉丸。猪润同肉丸味道都唔错, 猪润唔系黄沙,不过口感颇爽口, 而肉丸则味道浓郁。可惜系猪肚同猪腰都无乜味, 猪腰更加有啲唔知食紧咩既感觉, 无乜味得黎有啲怪味道咁。牛肉粥粥底一样超绵超甜, 牛肉腍, 味道好, 无咩可以挑剔了蚬蚧绫鱼球即点即炸, 点会唔好味!鱼肉实净无腥味, 虽然蚬蚧有啲咸, 不过配上粥品一咸一淡是能够冲掉的啦! 除左咸左啲之外, 配搭绫鱼球或净食啲蚬肉都好好味喔! 每次来都一定要叫!随住时代租金上升, 现在来罗富记吃粥都变得不太便宜了, 不过间不中还是想吃这里的蚬蚧绫鱼球, 味道始终令人怀念啊...

及第粥
及第粥

牛肉粥

粥底一样超绵超甜, 牛肉腍, 味道好, 无咩可以挑剔了

2015-01-22