2021-12-29 500 浏览
冬天冻冰冰🥶最好就系食啲暖笠笠嘅嘢,呢日就去咗食蛇羹,我都系第一次食架咋,见好多人系铜锣湾呢间蛇王熙排队,入面又爆晒场就试下先。原来蛇王熙系著名老店蛇王二嘅旧伙记主理嘅,所以质素应该都有啲保证🙌🏻花胶烩蛇羹超级足料嘅蛇羹🐍蛇肉份量好多,第一次食嘅我又觉得好容易接受,好似食紧鸡肉咁,肉质比较实净。除咗蛇肉之外仲有花胶、冬菇、姜丝、木耳、陈皮、柠檬叶、脆脆同菊花瓣,花胶都有唔少,而且爽弹有少许胶质😗😗所有配料嘅配搭都几好,不过我个人就唔系咁钟意太多柠檬叶,味道有啲太抢。腊味糯米饭蛇羹同腊味饭绝对系最佳组合,香口嘅腊味加埋脆卜卜花生,连同黏糯嘅腊味饭一齐食,冬天食一流👍🏻凉拌拍青瓜云耳套餐包埋嘅小食,清爽嘅青瓜同云耳浸住酸酸辣辣嘅酱汁都几惹味。菜胆炖猪肺超级超级清甜又滋补嘅炖汤,真材实料又冇味精,猪肺都有唔少旧,好饮😋😋人均消费:$100推介指数(10分为满分):8.5分

花胶烩蛇羹

腊味糯米饭