11月同天蝎座朋友庆祝生日梗喺要食好啲啦🤭🤭 一大班人去粤轩齐齐食冬日必食嘅「蛇羹」「羊腩煲」同「煲仔饭」😋😋 喺我今年第一道蛇羹!超足料超开心🥰🥰食完成个人暖笠笠😝😝🍲太史烩蛇羹呢碗蛇羹经过三小时精心熬制,蛇肉柔嫩里面真材实料!配上花胶丝和陈年果皮丝,风味独特‼️食嘅时候撒上柠檬丝与薄脆,令人回味无穷🥰🥰夜晚返到屋企都好挂住🤣🍖枝竹羊腩煲羊腩全部都喺无骨架!羊腩肉质鲜嫩,味道一啲都唔膻,连平时唔食羊嘅朋友都食到啊👍🏻👍🏻 羊腩汁酱融合当归香气汤头浓郁,配搭马啼、枝竹等材料,冬天食羊腩煲暖笠笠哂~🥓腊味煲仔饭冬天食煲仔饭一定叫腊味煲仔饭☺️ 腊鸭髀、腊肠、润肠同煲仔饭完美结合,超级香喷喷,煲仔饭仲有饭焦!!🦪鲍鱼梅菜排骨煲仔饭四头鲍鱼搭配黑豚肉排骨,鲍鱼超弹牙入味,排骨软腍而梅菜清香唔会过咸,师傅工夫保留梅菜质感,让每一口都充满层次感!🍖和牛粒滑鸡煲仔饭新鲜和牛切粒滑嫩无比🤩 与北菇鸡相互交融,浓郁酱汁配搭煲仔饭口感丰富,令人陶醉~💚翡翠海参鹅掌海参超大块超滑溜😚 采用婆参浸三天炆煮后入味,鹅掌口感滑嫩同样入味,绝对喺奢华享受😌🍤梅子煎大虾超大只大虾😍😍 梅子味道酸酸甜甜咁,啖啖虾肉超鲜美

喺我今年第一道蛇羹!超足料超开心🥰🥰

🦪鲍鱼梅菜排骨煲仔饭

🍖和牛粒滑鸡煲仔饭

💚翡翠海参鹅掌

🍤梅子煎大虾
超大只大虾😍😍 梅子味道酸酸甜甜咁,啖啖虾肉超鲜美,大虾已经预先剪开虾壳,切开好方便~
梅子煎大虾

🍤豉油皇煎大虾
豉油皇调味让大虾的鲜味更为突出,外焦内嫩,搭配香气四溢的酱汁,简单却令人难以忘怀的美味。

🍳砵仔焗鱼肠
罕见嘅传统菜式!
呢个喺我第2次食鱼肠,估唔到呢度都有得食!入口鱼味香浓,一啲都唔腥😝😝 外层香脆,内里滑嫩。粤轩采用鲩鱼鱼肠,经过多次清洗及蒸制,一份大约用上一公斤鱼肠。
砵仔焗鱼肠

🧈香煎琵琶豆腐
手工豆腐外酥内嫩,混合北菇粒与虾胶口感丰富,略带蚝油香气,让每一口都充满惊喜!底部仲有芽菜及菜心~

🦀酿焗蟹盖
蟹造型嘅碟呈上!新鲜焗起超级香喷喷!啖啖都喺蟹肉丝,超级足料啊🤩🤩 蟹肉丝混合忌廉,撒上芝士焗至金黄色!
酿焗蟹盖

庆祝纪念