2017-12-29
呢间位于湾仔嘅西班牙餐厅 《Reserva Iberica》, 位于小巷入面, 一到放工时间, 总会企满黎happy hour嘅客人。 餐厅外挂满咗西班牙嘅小旗帜, 加上西班牙特色磁砖, 彷如令人置身于西班牙嘅横街窄巷之中, 别有一番风味。西班牙最出名就系食Tapas,呢家餐厅每日都会由厨师推介几款特色嘅Tapas, 大厨会以当天最新鲜嘅食材去设计menu, 可谓不时不食, 务求将最新鲜嘅食材带俾食客。今日嘅厨师推介就有【炸牛脷】, 一送上枱传出阵阵嘅孜然香气,牛脷炸得外层酥脆,内层嫩滑。孜然嘅香气亦能中和牛脷嘅骚味, 而且闻落亦令人更加开胃。加上特别调配嘅辣酱, 味道酸酸辣辣, 提升咗牛脷嘅惹味度,配埋啤酒, 简直系一个perfect match。另外就系呢间餐厅嘅招牌Tapas 【Gazpacho/ Tortilla/ Pa Amb Tomaquet/ Sliced Serrano Ham】, 呢个拼盆包含四样小食,【Gazpacho】即系番茄冻汤,带有强烈烟熏香味,每朝由大㕑磨制而成,饮落有粒粒蕃茄肉,感觉又爽又清新。【Tortilla】系西班牙蛋饼,将洋葱同薯仔加入到蛋浆然后焗
【Tortilla】系西班牙蛋饼,将洋葱同薯仔加入到蛋浆然后焗至金黄, 系西班牙嘅一度传统菜式, 蛋饼带有洋葱嘅香甜, 外面焗到金黄色, 带点焦香,而里面的蛋饼相当软滑, 有双重口感。
【Sliced Serrano ham】 油脂丰富,油份甘香, 而且脂肪比例 亦相当平均, 味道带有回甘,咸味适中,作为餐前小吃, 令人食欲大增。
【Pa Amb Tomaquet】即番茄多士,蕃茄蓉用新鲜嘅番茄加上橄榄油打成, 感觉非常新鲜,多士够脆, 感觉清新,充满田园气息。
主菜【伊比利亚黑毛猪】, 伊比利亚黑毛猪产地利至西班牙 ,猪味相当浓郁, 大厨先煎封锁住肉汁,啖啖肉嘅咬口感 , 非常juicy。 加上依比利亚黑毛猪食橡果长大,令猪肉大有独特方香, 一啲都唔膻。加上大厨调制嘅香橙酱汁, 中和左油腻感,伴碟嘅萝卜仔搽上咗蜜糖再去香烤,顿时加了一份焦糖感觉,既健康又美味。
最后呢杯热红酒 【Mulled wine】 可谓全晚嘅亮点。 Mulled wine系德国等欧洲国家冬天同圣诞节必饮嘅饮料。 香料热红酒通常都会加入玉桂、丁香、 八角,姜, 橙皮等香料煮沸, 令香料同水果嘅香气慢慢渗入红酒之中,而红酒中嘅酒精亦会随随挥发, 每啖呷入口, 都品尝到香料嘅气息, 尤其喜欢丁香嘅气味 , 和小时候吃嘅可乐糖感觉相似。 加入咗姜去煲煮,令血液更为运行。捧著暖暖温度嘅红酒, 除咗暖和双手之外,还令人暖意入心, 实属冬天圣诞必喝嘅佳品。
谁说冬天一定冰冰冷冷? 食一顿热情如火嘅西班牙菜, 令冬日加添无限暖意, 就和至亲好友一同享受冬天嘅美好时光吧~