2017-11-29
饭意呢个平价食堂一直都系以抵食出名~~ 以前系深水埗开果阵已经排过好多次, 真系粮尾救星XDD 今次就去旺角分店食佢, 交通方便之余食完仲可以去附近食糖水做下场XD 佢既巨型特长鳗鱼蛋包饭令我留下深刻印象, 想再encore~~~但发现新出左石锅饭系列, 同样地都系有鳗鱼选择呢!!!! 价钱一样系街坊价, 最平既烧黑椒牛肉六十几蚊, 或者鸡扒拼大虎虾同烧鱼都系七十几蚊, 但我就拣左我既鳗鱼BB ~~~~ 对于原条鳗鱼既抗拒力系低d架喇XDDD 一上枱, 原条鳗鱼依然震撼, 出去日本餐厅食既鳗鱼动辄都三位价但可能份量唔多, 确系落重本既点餐选择, 今次个石锅饭比平时食既唔同, 就系用左咖哩汁, 饭份量十足, 就算系男仔食都应该够饱, 咖哩汁满布饭面, 第一啖食落系日式咖哩味道, 偏甜, 但几秒后微微辛辣味渐渐渗出, 相当浓郁, 用作拌饭一流, 不过因为饭量偏多, 咖哩酱如果更多就好。 鳗鱼满布鳗鱼烧汁, 香甜惹味, 无鱼骨之余鱼肉算厚, 连埋底部既鱼皮香黏滑口, 夹埋鳗鱼皮一齐食, 鱼脂丰腴, 算系有水准既鳗鱼, 对比起日本餐厅有D会烧得更焦香, 呢到就无咁邪恶, 另外面既粉红色好似爆炸
鳗鱼满布鳗鱼烧汁, 香甜惹味, 无鱼骨之余鱼肉算厚, 连埋底部既鱼皮香黏滑口, 夹埋鳗鱼皮一齐食, 鱼脂丰腴, 算系有水准既鳗鱼, 对比起日本餐厅有D会烧得更焦香, 呢到就无咁邪恶, 另外面既粉红色好似爆炸糖既粒粒, 原来系甜既鱼松呢!!! 真系配合到樱花呢个主题XD 甜甜地几得意~ 食左咁多肉同埋饭, 当然有返啲蔬菜, 西兰花大大件够爽脆。 最后另上既紫姜亦有中和油滞之感, 大家中意一并食或者分开食都得呢~
被长洲大鱼旦呢个term吸引左, 究竟佢同铁板可以如何扯上关系呢? 为左解开呢个谜底, 令我放弃左平时食开既小拼盘, 拣左佢黎食XD 一共四粒既大鱼旦无长洲食既咁大粒, 以竹签串连住~ 底部有层薄薄既煎蛋, 由于好薄身令香脆度增加, 煎得干爽香口, 几有特式。 鱼旦皮比平时食既更厚同韧, 口感唔错喔, 最正系入面超爽弹, 好少可食到咁有咬口既鱼旦, 唯独系鱼味差咁D, 不过面既章鱼烧汁同木鱼碎一并食更滋味, 推介呢个小食!
另一个我次次都必点既一定系日本一口薯沙律, 本身呢只日本薯价钱唔平, 一碟沙律廿几蚊有六粒, 几抵食, 生菜加埋蕃茄粒几fresh, 主角一口薯够甜够粉, 好想再叫多个。
由于想食吉烈猪排但又唔想再叫个饭, 我地再encore多个吉烈猪排沙律, 唔似平时吉烈猪排有厚厚既面包糠炸粉, 但仍然炸得香脆, 肉质偏硬实~
食左咁多野食有埋鳗鱼都系二百蚊, 再一次证明呢到真系穷人饭堂粮救星XDD难怪成晚都系full哂… 好快又黎帮衬佢XD