2016-12-22 179 浏览
晏就先订枱晚上都full booking,但可以6点入座食到7点半,刚好屋企人放早可以食6点。4、5点打黎confirm booking4个人食拣左个4人餐,set同散叫价钱相约但可以半价叫4杯饮品,而且想试嘅𩠌菜都包括在内,另外有甜品,感觉相对抵d。上菜超快,5分钟就黎第一个𩠌,之后都keep住好快咁上菜,然后一整个枱面都系𩠌菜同饮品(好岩相机食先嘅朋友)。侍应好友善,主动话帮我地影相(因为我地好努力咁自拍中),每位态度都好好,服务亦贴心,一上汤打算帮我地分汤。冬荫公汤系我家必点菜式,而呢间嘅汤非常足料而且正路,有至少两只大虾、香料、秀珍菇等,食料入味,香味浓郁,酸辣两味刚刚好,大家都好满意。小食有拼盘同生菜肉粹包,拼盘中最中意炸南瓜;而生菜肉粹包嘅炒肉粹唔似有d店会有「臭猪味」,呢间有将猪肉适当嘅爆镬同调味,肉粹不会过干,辛辣中会有微微嘅酸味带出层次。咖哩软壳蟹加蒜蓉包最出位嘅系个咖哩同包我谂中意食软壳蟹嘅人多数食日式料理都会叫炸软壳蟹,虽然呢度都系炸但由于大部分浸系咖哩,会比较淋身,食落普通,但都有6大旧,量取胜; 而个咖哩系香浓而不辣个种,岩我口味,配菜新鲜,配合起有淡淡甜味;
晏就先订枱晚上都full booking

冬荫公汤(细)
拼盘
生菜肉粹包
咖哩软壳蟹加蒜蓉包最出位嘅系个咖哩同包
我谂中意食软壳蟹嘅人多数食日式料理都会叫炸软壳蟹,虽然呢度都系炸但由于大部分浸系咖哩,会比较淋身,食落普通,但都有6大旧,量取胜; 而个咖哩系香浓而不辣个种,岩我口味,配菜新鲜,配合起有淡淡甜味;蒜蓉包讲得上松脆,最好食要加埋咖哩一齐食,屋企人大赞。

4杯特饮分别系芒果、番石榴、木瓜沙冰同椰汁红豆冰。番石榴沙冰饮落最raw同清甜,闻到有石榴香;木瓜沙冰略甜。红豆冰比起茶记/大xx甜度低好多,重点放系椰汁而唔系糖水,椰汁味好香。另外4件糕点略嫌甜度重手左少少。
马拉盏炒芥兰、猪手、金边粉普通,下次黎可以叫通菜同南鸡试下。
马拉盏炒芥兰
无骨猪手(半只)
整体好满意,系元朗一间好值得去、有心机做饮食嘅泰式料理餐厅。

PS.每人大概食左200左右,超级饱

2016-12-21