2018-12-20
「冬至」就到,近日天气都好应节,变得越来越冻!要即刻令身体暖笠笠,首选当然系食返啲热辣辣嘅嘢,补充下热量🤤今次,我地就一于食碗香港地独家御寒秘方——煲仔饭!——————————🔷窝蛋牛肉煲仔饭$48📍8.5/10呢度嘅煲仔饭非常唔错,分量啱晒两个人食。热辣辣嘅饭,面上盖著大量嘅牛肉和生鸡蛋,真系视觉的盛宴!我习惯一黎到先等一阵,之后落一圈豉油再焗,咁样就可以食到饭焦,也可令豉油味更出~牛肉鲜嫩,加上滑蛋令口感滑顺;白饭粒粒分明,煲边偶有饭焦,与超香的甜豉油捞埋一齐食,真系暖到入心❤️🔶炸両肠粉 $20📍6/10本身好钟意食炸両,呢间嘅肠粉皮真系薄得黎唔会易烂,食落都有少少米香。可惜入面嘅油炸鬼唔够香脆又唔够热😑虽然可以自己加麻酱甜酱,但呢间嘅甜酱超级稠,食落好甜,唔啱我口味。🔷艇仔粥 $30📍8/10艇仔粥有好多料,有猪膶、鱿鱼、粉肠、瘦肉和花生,加上少少葱花,香气更佳!其中最好食嘅系猪润,爽口又滑,不会有异味,非常不错👍🏼粥底好绵好滑,唔似出边会越食越稀,不过感觉加咗唔少味精,食完有啲口渴😵
——————————
🔷窝蛋牛肉煲仔饭$48📍8.5/10