阿Gi出名雀仔肚,次次去亲自助餐都系蚀本收场,今日我终于都为番本啦!!好耐都冇同妹食饭,今日一于食餐好嘅。但次次都要佢就我食得少食得清,我都唔好意思啦,今日一于平平地去The Luxe 食个自助晚餐。点平法?$238 生蚝鱼生任食,你话抵唔抵先!任食生蚝吧!基本上一出就清架啦,影呢张相都唔知讲咗几多次唔好意思 😝抵食都要睇质素,手掌咁大嘅美国生蚝,我都系第一次见!少有地要分3啖食,劲!!注重仪态嘅可以拣返d 细嘅黎食。美国蚝海水味浓,略带甜味。如果钟意食甜一d嘅可以拣细只一d嘅日本蚝,the Luxe 都有供应架,不过我口味就比较独特,偏偏就系钟意海水嘅腥味~另外,就到周家二小姐嘅至爱-三文鱼刺身。见到妹抱住一盘鱼生返黎个阵,我心感奇怪,明明头先巡视个阵唔见有鱼生架,噢,原来鱼生同虾系放同一个位置轮流上嘅,唔奇得我睇唔到啦,呢对鬼眼!! (拼得靓靓留比相机食先)另外,有一点不得不赞,有客人用错夹去夹熟食,职员9秒9叫停,仲即时拎个夹去洗。好注重卫生,大酒店自助餐都未必有咁细心啦。每次去食buffet 我都好期待salad bar, The Luxe 嘅salad 虽然几好食,不过就真系

点平法?$238 生蚝鱼生任食,你话抵唔抵先!

(拼得靓靓留比相机食先)

每次去食buffet 我都好期待salad bar, The Luxe 嘅salad 虽然几好食,不过就真系少左d㖞。

(妹:边有人好似你咁净食菜架!)
超,包都系我另一个主打,呢度有成5款包,仲要好软身,牛油亦有适当地回温,真系冇令我失望呀!! (我的另类自助餐食法~)
熟食一向都唔系我主打,不过 the Luxe 嘅熟食都有唔少选择,同行朋友话buffalo wings 同有款鸡都几好食。呢个Omelette 人同相机都咁啱食!
主菜食饱 (妹:你好似只系食咗前菜),留返个肚食甜品,我都系甜品Killer!!! 估唔到呢嘅甜品都唔少选择,当然试落晒啦,尽力啦!
拣咗呢几款试,柠檬挞真系好好食,我encore咗2件,另外个两个就一般般啦,brownie似mud cake多d,另外嘅pound cake外包pastry,感觉的确有d怪。
好surprise竟然有暖豆腐花食,我估系卫生问题,所以豆花系自助餐上好少出现。The Luxe 都几大胆呀,不过佢咁fast pacing 都唔怕,眼见1个钟已经换咗两次,都唔怕丫。妹系豆花killer, 佢双眼又发光啦。味道方面,不过不失啦,都够滑嘅。
呢度都有我最爱嘅 Apple Crumble, d crumble 大大粒,好味又唔会太甜,仲用真苹果肉,爽口嘅!不过放凉咗d,热d 可能会好食d。美中不足 ...欠雪糕!系呢,呢度点解冇雪糕架,希望下次再嚟会有雪糕食啦!配埋Waffle 同心太软仲正呀!!
今晚食得我地两个好开心,短短40分钟,有计划,有目标,食到晒我地想食嘅野。Mission Complete! 好饱呀!!

下一站揾食姐妹去边食好呢?
2015-08-17
  • 生蚝