2018-03-17
每次行入东大街都会闻到诱人既香味,今晚落住微雨冻冻地,忽然好挂住日本既居酒屋,行左一圈之后就决定食呢间日式串烧。 一口生蚝 ($38) 一杯先黎几个冷盘海鲜refresh下~ 一口生蚝原来唔系指蚝既尺寸,而系将生蚝放入迷你玻璃杯内,加入鲜蕃茄汁同红椒粒等,令人想一饮而尽。豪气地one shot,调味如想像中清新,生蚝亦新鲜嫩滑,啖啖肉好满足。冰镇深海游水八爪鱼 ($88)醋八爪鱼好幼嫩,配合底下清脆既青瓜片有多重口感,最特别系连少少吸盘位,咬落几爽口新奇。 白醋味道温和,中间仲有醋海藻,好开胃。松叶蟹多士 ($98) 4件超钟意一入口松叶蟹满泻爆浆既creamy感觉,蟹肉好嫩滑鲜味,调味以蛋黄酱为主调,软滑既松叶蟹同酥脆既多士配合得岩岩好,面头仲有咬落卜卜声既蟹籽,冇可能唔好食。成件都热辣辣,尤其欣赏多士烘得恰到好处,松化到系口内散开。清酒煮日本沙白 ($98)开头见到个心都沉左一沉,好怕系放题个种细细粒又冇味既蚬,点知捞出黎发现蚬肉成个五蚊银咁大,涨卜卜好鲜味。识食一定饮埋个汤,除左清酒、红萝卜同洋葱外,个汤仲好重芹菜味,我就觉得好香喇,但未必人人岩。西京面豉茄子 ($36)大爱茄子
一口生蚝 ($38) 一杯
冰镇深海游水八爪鱼 ($88)
松叶蟹多士 ($98) 4件
成件都热辣辣,尤其欣赏多士烘得恰到好处,松化到系口内散开。
清酒煮日本沙白 ($98)
西京面豉茄子 ($36)
大爱茄子干烧至熟透,茄子皮仲保持烟韧,烧得香气四溢又干爽,配埋鲣鱼片好香口。
厚烧牛舌心 ($48)
老实讲同我以往食到既高质厚烧牛舌差不多,反而系盐烧同烧汁调味同最后挤上既柠檬汁系口内交错,丰富既层次令我惊为天人,忍唔住encore左碟。
香烧自家浸制醉香鸡翼 ($36)
酒味香浓唔苦,但第一次食到烧既醉香鸡翼,都系觉得冷盘版本既嫩滑多汁岩我口味多d。
香烧脆皮豆腐 ($32)
外层香口烟韧,不过未去到炸个种脆皮。 我本身唔钟意食豆腐都觉得冇怪味,大大块几抵食。
秘制手打鲜墨鱼棒 ($58)
估唔到墨鱼棒包住原条香茅咁霸气,手打墨鱼胶够哂弹牙,重点系连香茅一齐烧,成块都烟熏到浓烈既香茅味,色香味俱全。
汁烧鲜蚝烧饭团 ($68)
单睇用料同摆盘已经觉得超值,食法亦几有趣,先将饭团分开,然后连同烧蚝用脆紫菜包成饭团,我自己贪心包得多料其实有少少似食紧北京填鸭。
食完一口生蚝其实已经对蚝既新鲜程度冇怀疑,最惊喜系饭团成块都用左烧汁调味,表面烧得香脆唔会硬/痴牙,饭团既烧汁香、紫菜既焦香同烧蚝既鲜甜好夹,必叫!
铺头细细只有几台,墙身随意贴左客人饮完既日本酒包装纸做装饰,朴实无华,反而有几分深夜食堂既氛围。
感觉到两夫妇用心经营,点菜时会推介当日限定菜式外,走个时亦有问我地意见,真诚态度令我好难忘。
估唔到东大街会有咁高质用心既小店,港岛过黎亦比想像中方便,睇黎要多d黎发掘下新世界喇~