2023-10-17
讲到香港特色地道野,一定走唔甩镬气十足嘅大排档小炒。喺舌尖上嘅美味背后,又有几多个接受到大排档嘅环境同SERVICE?无接受过MALUD University正统Training嘅您/她,一定要收藏我今日介绍嘅呢间餐厅! 《 大排档小炒》位于鹅颈桥附近嘅骆克道,喺入咗铺嘅升级大排档:环境 🆙️,服务 🆗️,镬气 🈵️。人气嘅程度晚饭时间基本上喺NO BOOKING NO EATING。今日星期六,我哋两个人18:15嚟到已经有人企喺门口等紧位,近乎爆场!好在门口有1001张二人枱剩,“师兄!呢度两位!“,达阵!迟一分钟就出咗局! 一共嗌咗3️⃣样野:〰️〰️〰️🥘 金牌腊味煲仔饭 (例) $168▪️ 煲仔饭,秋风起嘅标配!有图有真相,润肠腊肠虾干椰菜仔密铺饭面,足料!店员会趁热淋上酱油,用刚中带柔四两拨千斤嘅手法将饭同配料拌匀。粒粒分明嘅饭粒吸收咗酱香,润肠腊肠嘅油香同虾干嘅鲜香,所有野一啖入口味道平衡得嚟几惹味!▪️ 饭焦呢?脆得个啱啱好,唔苦唔硬唔刮嘴,GOOD。▪️ 份量够2~3个人share,$168可以接受。🍜 干烧虾油粉丝煲 $138▪️ 上枱渣渣声,热辣辣出哂烟💨,听声都流紧口水!▪️ 主角粉丝
一共嗌咗3️⃣样野:
〰️〰️〰️
🥘 金牌腊味煲仔饭 (例) $168
▪️ 饭焦呢?脆得个啱啱好,唔苦唔硬唔刮嘴,GOOD。
▪️ 份量够2~3个人share,$168可以接受。
🍜 干烧虾油粉丝煲 $138
▪️ 上枱渣渣声,热辣辣出哂烟💨,听声都流紧口水!
▪️ 主角粉丝干身弹牙,条条分明唔会黐埋一住,垫底𠮶啲俾个煲嘅热力继续干煎,轻轻焦香脆身口感一流!配料有虾粒,肉碎同蛋丝果啲,调味恰到好处,简单食材煮出大滋味!美中不足嘅喺虾油落喺轻手咗啲,差甘啲虾香,但整体嚟讲喺个几OK嘅粉丝煲。
🐟 清蒸沙巴龙趸 (声称约一斤) $198
▪️ 压轴出场。条鱼紧紧熟,近骨嘅肉轻轻有啲黐骨,皮滑肉嫩,喺新鲜鱼嘅味道同质感,淋埋啲蒸鱼豉油一齐食,唔错。
〰️〰️〰️
💸 连前菜 (+$5) 同加一,埋单 $560 (人均$280)
🗣 价钱比附近大排档贵少少。喺好食嘅,虽然未到惊艳到要嗌出嚟,但算得上喺值得再深入了解嘅味道,整体无投诉!