2024-11-16
有个成日飞日本嘅朋友对烧肉好有要求,佢介绍我去食荃湾广场嘅烧肉801,话佢哋嘅烧肉超出色,仲有唔少推介冷面,忍唔住要试试。店员细心介绍每款套餐,最后我哋就选咗最人气嘅$498志盛2人前套餐,再加冷面set($38)同生菜set($25)。志盛套餐有四种牛肉,包括极上厚切牛胸腹柳、黑毛和牛上肩肉、牛小排同盐味牛舌,再加埋一款鸡肉同一款豚肉。最钟意𠮶款极上厚切牛胸腹柳,烧到五六成熟,加少少柠檬汁,牛味浓郁又juicy!黑毛和牛上肩肉同盐味牛舌都系绝佳选择,牛小排油脂丰富,真系每一口都令人满足。除咗烧肉,最推介嘅系冷面,特别值得一提嘅系柠檬冷面,柠檬汤汁清新好味。喺九州长崎试过柠檬冷面,但荃湾呢度竟然更胜一筹!呢间烧肉质素绝对唔输日本。服务方面,店员细心周到,主动帮我哋换咗三次炉板,服务真系一流。抽风系统好好,食完件衫一啲油烟味都无。呢次喺烧肉801嘅体验真系一流,特别系冷面,绝对值得一试!📍 烧肉801(荃湾) 荃湾大坝街4-30号荃湾广场3楼321-323号舖