呢个星期冻冰冰暖啱食热辣辣既咸豆浆同粢饭其实土瓜湾呢个地方对我来讲真系好唔就脚,但系食过坊间太多难食嘅粢饭,宁愿嘥啲脚骨力都唔想再中伏。之前几次假日嚟都要大排长龙,今次闲日嚟店舖入面好少人,唔使等位!爽!坐低即刻叫咗咸豆浆同粢饭,第一次饮咸豆浆系喺上海,系香港饮过几次都系争啲咁,不过都不过不失(其实佢个甜豆浆都十分唔错)因为主角系佢个粢饭!平时出边啲粢饭会焗到入边条油炸鬼林晒,美华啲油炸鬼薄脆系入面焗几耐都系脆卜卜!仲要由第一啖食到最尾𠮶啖都会有馅!唔会得一啖糯米乜都无。之后见唔够饱叫多咗碟锅贴!虽然块皮有啲厚但入面汤汁多又浓郁,我第一啖咬已经喷咗啲汤汁系枱其实佢哋啲小笼包我都食过,不过个人比较喜欢锅贴,因为佢哋啲小笼包都有少少厚皮,我就钟意皮薄嘅小笼包!最可惜食唔到佢哋啲葱油饼,净系食过一次,之后成日都太迟去到卖晒,下次一定要早啲一个人早餐食咗$69,但饱到夜晚晏就都唔洗食
呢个星期冻冰冰暖啱食热辣辣既咸豆浆同粢饭

粢饭咸豆浆