2016-07-10 485 浏览
今晚跟个FD去食韩国菜,本身无乜期待,因为近年来韩国菜开得成行成市,真系食到有D厌。入到门口,出黎接待既系韩国人黎,要同佢讲英文先沟通到,不过四万咁口既笑容,算几好啦。一坐低,就有人送上小菜同菜单。同出面食既小菜同出面食既有D唔同,由左至右系芽菜+豆卜、腌萝白+青瓜、粟米沙律。不过,食落又几开胃,唔似泡菜咁太抢味觉。我地点左酱烤牛肉同部队锅。首先上枱既系部队锅,材料比我想像中多,亦有我喜欢既鱼糕同年糕条,系我意想唔到既配料之一。另外个汤系唔够辣,偏甜,最后我地叫侍应去厨房拎左一大碟辣粉俾我地加落去先够味XD 但系本身个汤头系好香好甜,只系可能太偏香港人口味,令我地觉得唔够辣,不过D料系正。之后要讲既系呢个酱烤牛肉。呢个酱烤牛肉系全生肉咁上枱,之后慢慢烤煮。本身佢个牛肉用左好多酱汁腌,慢慢煮个阵D汁会流落个煲边,而佢个煲边有好多粉丝同菇,变相吸哂D牛汁,好好味!D牛肉都唔输蚀,熟左之后都唔会太硬身,咬落软软的,而且好有牛味,唔系普通货色既牛肉。之后叫左两杯野饮,不过不过不失啦,都系野食比较好食。

一坐低,就有人送上小菜同菜单。

我地点左酱烤牛肉同部队锅。

之后叫左两杯野饮,不过不过不失啦,都系野食比较好食。
2016-06-16