2024-04-08
29/3/2024📍Dear Coffee & Bakery 👩🏻🦰系面包控 心心念念咗几年 一直都想嚟试下呢间嘅面包 呢日终于嚟咗啦!呢间小店位置相当偏僻 系屋邨商场地下 大围站出咗之后要行15分钟先到 当日1点几到唔驶排队就有位 入面装修行简洁文青风 门口都几靓 可以打下卡⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨玄米绿茶X海盐奶盖乳酪 青提冰糖葫芦夹心bagel ($48)提子同bagel系分开摆嘅 想要同时食到两样野就要一啖包一啖提子咁食啦😂提子本身已经好甜 加埋表面嘅麦芽糖就更加甜 而且雪冻咗 系对敏感牙齿嘅大挑战😂但系就令提子同糖嘅甜味好突出🥯Bagel嘅口感几好 有咬口 烟韧但系唔会冧入面嘅cream系奶盖味比茶味重 但两只味好夹👍🏻一咬落去就爆晒馅 好好食🤤 食半个都好满足✨小山园抹茶brulee scone ($45)Scone冇bagel咁惊艳 但都好好食😋茶味好浓 抹茶控会好钟意 ❤️ 表面有层薄薄嘅焦糖 估唔到同抹茶味都几夹 Scone整体唔算过干 入面有少少湿润 推荐!!但呢个价钱就贵咗少少咯🤏✨果醋猪软骨溏心蛋茶渍饭 配 深煎焙茶高汤 ($118)虽然食甜野真
📍Dear Coffee & Bakery
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
但系就令提子同糖嘅甜味好突出
🥯Bagel嘅口感几好 有咬口 烟韧但系唔会冧
✨小山园抹茶brulee scone ($45)
Scone冇bagel咁惊艳 但都好好食😋
茶味好浓 抹茶控会好钟意 ❤️
表面有层薄薄嘅焦糖 估唔到同抹茶味都几夹
✨果醋猪软骨溏心蛋茶渍饭 配 深煎焙茶高汤 ($118)
虽然食甜野真系好开心😙但食得多都会腻 呢个时候就要食下咸野啦
呢个猪软骨味道酸酸哋 好开胃 可惜啲骨位未够腍 份量都可以接受 有三四旧
上面嘅半熟蛋做得唔错 仲有溏心效果
本身啲饭已经有少少调味 店员都教我哋可以先试下原味 之后先加汤
呢个汤似系鲣鱼汤 比想像中浓味
连埋有调味嘅饭一齐食就比较重口味
成个配搭都唔错👍🏻
✨Hot latte ($40)
咖啡味好香 饮落唔会苦或者酸 👱♂️觉得啱啱好
咖啡虽然有拉花 但系啲奶泡太少
得面头薄薄一层 无左奶泡同奶一齐饮嘅口感
而且啲奶打得唔够绵密 有好多气泡
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我哋两个人食咗$250 (冇收加一)
虽然系cafe 不过系bagel 做主打 咖啡就麻麻而且位置实在太唔方便 如果唔系都想间唔中去试下佢每个月新嘅menu 嘅pastry 😌
推荐指数🌟:5/5
📍大围田心街20号云叠花园商场地下7号舖