2019-08-11 4025 浏览
以往这间酒店的午市自助餐主打沙律加面食,所以除非想食清淡啲或减肥, 否则基本上都唔会选择呢间食午市自助餐。 而另外一间同区嘅「风头趸」自助餐往往都其门如市,所以想即兴食自助餐真系要睇彩数, 今次睇到openrice呢间自助午餐有七折优惠,而且本身原价都只系168元,折实都系135元, 而且唔系好似以前咁分开「沙律价」及「面食价」,好奇之下尝试在网上搜寻多一啲午市自助餐嘅资料, 一个价钱不但可以食晒以上两辨嘢……仲有热荤、烧肉、烧味及M记雪糕,同埋呢间酒店餐厅嘅环境,我觉得坐得好舒服,既然价钱咁抵决定一试。首先讲过呢间酒店嘅沙律配料真系一啲都唔担心,比起其他酒店嘅午市自助餐嚟讲有过之而无不及,呢样亦都系呢间酒店餐厅出名嘅「卖点」。但系食得自助餐唔会甘于满足净系食沙律,面食采用即煮即食嘅方式, 但系我觉得都系普通所以无需详细介绍…… 特别一提有几样系以正常午市自助餐的模式进行: 烧肉今次系烧羊髀,肉质几嫩滑,所以都好多人攞; 另外有各式「自家制」烧味供应,烧鸭比较瘦,肉质有啲实、叉烧冇试、烧(腩)肉有啲惊喜, 真系啲皮脆卜卜,亦都唔系太多肥肉,算是唔错。热荤都有几样选择,条蒸鱼最多人攞,一

首先讲过呢间酒店嘅沙律配料真系一啲都唔担心,比起其他酒店嘅午市自助餐嚟讲有过之而无不及,呢样亦都系呢间酒店餐厅出名嘅「卖点」。但系食得自助餐唔会甘于满足净系食沙律,面食采用即煮即食嘅方式, 但系我觉得都系普通所以无需详细介绍…… 特别一提有几样系以正常午市自助餐的模式进行: 烧肉今次系烧羊髀,肉质几嫩滑,所以都好多人攞; 另外有各式「自家制」烧味供应,烧鸭比较瘦,肉质有啲实、叉烧冇试、烧(腩)肉有啲惊喜, 真系啲皮脆卜卜,亦都唔系太多肥肉,算是唔错。热荤都有几样选择,条蒸鱼最多人攞,一个午市都补充咗两次,可惜小弟唔食鱼,所以评论唔到。有青咖哩鸡配白饭,唔太辣易入口都ok,一味香草烧鸡但系冚住似蒸鸡多啲😂,另外有炒面、炒菜、焗新薯,自助餐一般货色。 自助冻饮分别系冻柠茶同冻柠水,热饮就系咖啡、茶、柠茶,以中价酒店自助午餐嚟讲算是不错,甜品较少选择,似日式放题𠮶啲「件装甜品」 所以冇试,生果切粒~西瓜、蜜瓜、哈密瓜,值得赞赏梗系M记雪糕啦! 是日有嘅口味就系比利时朱古力、香浓咖啡、 云呢拿、蓝莓、芒果+热情果、 仲有一只唔记得咗…… 有六款,配料就系多款珍珠及蒟蒻,碎糖粒、朱古力碎等等, 差唔多成家雪糕专门店,呢一嘢真系要畀个👍 同埋可能收得平得滞,啲人惊中伏,咁嘅价钱都系得八成客人,感觉冇咁似街市,攞嘢食都唔使逼!
烧味,由上至下:烧鸭、叉烧、烧(腩)肉
雪糕