2007-08-30
坦白讲,大角咀并非一个交通十分方便的地方,但原来都揾到一d有诚意,而食物又唔错的食肆.今次黎到呢间食喇沙的小店,装修都几\"骨子\",唔知系咪因为星期日下昼2点几,入去的时候冇咩人.一入去左面有个雪柜,放左几件大菜糕,不过就唔多吸引到我.间铺都ok光猛,仲有个电视添,对我呢个电视精黎讲,正!讲番食物,本来一心只系黎试下,唔敢抱太大期望.之前有网站都介绍过,话汤底可以改我最爱的冬荫公汤底,一于叫黎试下.不过那个由朝早11点几到6点都仲叫得的\"午餐\\",选择都几多,有粉有饭.之但系又唔想食平时成日食的牛肉河,于是想叫泰式鸡河加我最爱的冬荫公汤底,哈,点知午餐\系唔改得汤底,唯有散叫碗鸡河,再改汤.见有马来拉茶,当然要试.同行朋友就叫左碗马来喇沙(跟餐\).坐左一阵,朋友打左阵机,我碗鸡河就到喇.卖相唔错,称得上有诚意之作.虽然个碗好大,不过若隐若现都已经见到一大堆粉.汤面有食粉好重要的几种配料- 芽菜+葱花.话晒泰式,当然唔少得一片青柠+唔知系金不换定泰式芫茜+洋葱啦.只系配料已见水准,唔似得有d茶餐\厅咁,话有泰式粉面,求其比d生牛肉或者几条鸡丝就算.转个头碗喇沙都到埋,卖相就唔够我
坐左一阵,朋友打左阵机,我碗鸡河就到喇.卖相唔错,称得上有诚意之作.虽然个碗好大,不过若隐若现都已经见到一大堆粉.汤面有食粉好重要的几种配料- 芽菜+葱花.话晒泰式,当然唔少得一片青柠+唔知系金不换定泰式芫茜+洋葱啦.只系配料已见水准,唔似得有d茶餐\厅咁,话有泰式粉面,求其比d生牛肉或者几条鸡丝就算.转个头碗喇沙都到埋,卖相就唔够我碗鸡河咁震撼,不过个汤望落都似乎ok.习惯饮啖汤先.个冬荫公汤味道都可以,都算辣得可以接受,而喇沙汤底亦唔错.对于一碗粉黎讲,主菜的份量多与少系好影响碗粉的整体味道.所以碗鸡河的鸡丝,份量足以令你食每一啖粉都一定食到鸡丝.而朋友碗喇沙,见d豆卜,肉之类都好多.杯马来拉茶都唔错,有奶茶味,咁当然同港式的丝袜奶茶好唔同,相对黎讲就淡番dd.朋友之后跟餐\叫左杯薏米青柠冰,点知呢个系今餐\最难食的一样,旨因杯野原来系薏米水加片青柠系上面,本来一心以为佢\系青柠冰入面加薏米,就好似人地红豆冰咁添,点知...
不过咁,系个旧区之中,做到食物咁有水准其实都真系难得.总好过那些好出名,好似湾仔太古广场三期附近那间,主菜系多,个喇沙汤都可以,不过未识运用配料,就连泰式食物必加的配料都欠奉,有时真系戥呢一类旧区小铺无人赞唔抵!