2019-01-20
虽然观塘近年多左好多工厦餐厅,但总系卖的都系一式一样西餐,价钱分分钟仲贵过系apm食,所以对我而言仍欠缺吸引力。偶然发现呢间工厦韩式餐厅「JK brothers」,价钱合理,食评都唔错,可以安心去试试。虽然装修欠奉,兼且大部分都系冇椅背座位,抽风系统亦一般,但食客都络绎不绝,目测都系女士为主,或者女仔比较喜欢韩食。餐牌选择都唔少的,有炸鸡、饭、冷面、铁板、锅物、小食等等。炸鸡看似系名物,就点了柚子蜜炸鸡(半份$98)。鸡件炸好之后,交由店员在铁板上淋上柚子蜜快炒。虽然半份得5件,但每件都大大旧,有半个女仔拳头大。趁热辣辣的咬一口,柚子蜜的甜充满口腔,被柚子蜜包裹的鸡感觉变得唔热气,炸粉亦唔厚,腌味都足够,鸡件好滑溜,系出乎意料的好食。步兵锅($138)即系部队锅,相信都唔需要多介绍,材料非常足,有肠仔、午餐肉、年糕、鱼糕、面、蛋、菜、冬菇、泡菜、芝士,分量好多,如果系出面食,呢个锅最少$200。部队锅我都整过,系完全零难度的菜式,汤底最紧要辣,然后放晒所有材料就ok,因为大部分材料都是现成,系预想得到的味道,但最少一定唔会有伏,呢度的亦一样。其实食到呢度已经好饱,之前唔知分量咁多,亦太
其实食到呢度已经好饱,之前唔知分量咁多,亦太看得起自己食力,所以叫埋芝士蛋卷($46),虽然卖相唔错,但个心都凉左一截,唯有尽力啦。蛋煎得好滑嫩,里面的芝士系流心的,的确几好食,为免芝士馅流出来,所以蛋卷系原条上,食的时候要自己切。
饮品叫左一瓶墨尔本的翡翠($78),即系菠萝特饮,渐变色的卖相好靓,饮落菠萝味虽然唔重,但几好饮,而且冻冰冰,搭配浓味食物就最适合。
基本上呢个价钱,质素已经唔会点挑剔,唯一系分量偏多,最好人多才来,人少就要量力而为了。