2021-04-20
行完山番到粉岭就揾下附近有咩食,去左呢间日式餐厅。当日系周末但无乜人,唔需要等位,其实可以理解,因为佢嘅食物令我有点震惊🧐-软壳蟹手卷$38 炸得超脆,但好似净系食到炸衣,唔太食到软壳蟹真身🤣饭粒黏感程度我觉得是刚刚好👍🏼-金龙虾卷$48同样炸得好脆但唔系好食到虾肉🤨-明太子鸡翼$28一份有两只,一咬开都好惊喜😯唔系明太子沙律果种,系原条明太子果种好原始、咸咸地嘅浓烈味道,成只鸡翼塞满满🥰-大虾忌廉乌冬$78 不过不失,就是捞了忌廉的乌冬,本来以为系果种浸住忌廉嘅乌冬🙈下面放左红萝卜同津白好似怪怪地🤣但食落都ok☺️虾有一只,但好dry,好似一旧大虾干🤨-清酒煮蚬$78 无谂过个汤系牛油味🧈饮落好似韩国牛油蒜蓉面包脆脆🤪蚬吸收哂香浓嘅牛油味,食落清甜无沙,蚬肉只只饱满,但就完全食唔到清酒味🤣数数有20只蚬😳份量都唔少👍🏼但叫牛油煮蚬适合d-感觉呢个餐厅系颠覆左我对一种既有食物嘅印象。虽然全部食物都唔系我预期嘅味道,但又唔难食㖞,只系餐厅创出左自己一条路🤣佢嘅午市套餐几抵食,晚市价钱都相宜,住附近或经过都可以考虑下佢💛
软壳蟹手卷$38
金龙虾卷$48