2019-07-20 1642 浏览
去湾仔揾朋友食饭,行行下发现新开左间番茄专门店~价钱唔算高,唔洗100蚊就有个饭,而且装修都几chic开放式厨房感觉干净明亮 可能因为新开,老板都好好人咁请我试左下佢地既台湾番茄汁。番茄汁完全没有放糖,饮落有番茄独有的新鲜草香味。 我地点左一个烤春鸡套餐,套餐包括前菜、主菜、甜品及饮品,另外仲单点左个蛋包饭share黎食。 番茄牛肋骨蛋包饭蛋包饭个蛋皮使用了湖北鸡蛋,所以食落蛋味几香浓,而且煮得都几嫩滑。饭就当然是番茄饭啦,食落唔会太湿,质感刚刚好。而呢度既牛肋肉真系唔错,好淋好入味。 黑松露温泉蛋沙律呢个沙律系跟餐既,黑松露落得好大方,好重松露味 烤春鸡香煎芝士番茄饭我地一切开春鸡果阵真系哇左声超多鸡汁流出黎,从来都未见过咁嫩既烤春鸡!咁啱老板系隔离,我地就问佢点解会咁嫩滑多汁,佢同我地讲其他餐厅因为贪快所以会先炸后焗,咁样做法好快熟,但就会流失肉汁。佢地全程只用烤呢个方法,而且控制到啱啱熟就上菜,所以切开先会流晒肉汁。同埋个煎番茄饭竟然可以比春鸡更惊艳,一切开系有芝士拉丝的,非常香口 苹果批最后甜品系自家制苹果批,陷料不算多,但酥皮好脆好重牛油味 另外我地仲叫左个橙汁,饮落ok但不

开放式厨房感觉干净明亮

番茄牛肋骨蛋包饭

黑松露温泉蛋沙律

呢个沙律系跟餐既,黑松露落得好大方,好重松露味

烤春鸡香煎芝士番茄饭

我地一切开春鸡果阵真系哇左声
超多鸡汁流出黎,从来都未见过咁嫩既烤春鸡!

苹果批

最后甜品系自家制苹果批,陷料不算多,但酥皮好脆好重牛油味

另外我地仲叫左个橙汁,饮落ok但不是鲜榨的