2018-11-22
有个朋友住喺西环,我就问佢西环有乜嘢好食呀?佢就介绍咗我嚟呢一间周记点心,仲话个西多士好正一定要试吓我平时下午茶都经常食西多士,一听到话佢推介西多士咁就梗系要来试一下啦,不过佢话呢度啲西多士唔系平时果一种而系奶黄馅嘅,咁样就令我更加期待嚟食我就拣咗平日嘅下午茶时间嚟食,入面食客唔系好多有三四台左右,但系全部都唔系香港人嚟嘅系游客,听到有日本、台湾仲有外国游客,睇嚟旅游杂志或者节目经常都系有介绍奶黄流沙西多士一嚟到佢系新鲜炸起,热辣辣个样非常之吸引,而且你会见到佢个心呢系胀卜卜!一睇就知佢好有内涵,一切开佢嘅流沙奶黄就不停咁样涌出嚟 大约三 四秒佢先停,一切开呢一下系非常之有惊喜佢个面包炸得非常之香脆,但系一啲都唔油腻证明佢炸嘅时间同埋油温都控制得非常之好加埋佢嘅流沙奶黄食就非常一流,佢个流沙奶黄甜度适中而且有香浓嘅咸蛋香味加埋佢嘅面包一齐食非常好食虽然曾经有人话佢个流沙奶黄好稀,但系我觉得系可以接受嘅,如果佢一份西多士入边嘅流沙奶黄系非常杰嘅话咁样食落去食两旧就会觉得好腻,个够平衡
奶黄流沙西多士