2018-03-23 50 浏览
新东记听就听得多,去就第一次去,今次仲要系个外国番黎嘅朋友话要去食呢间。新东记应该系游客界好出名,好多食客都唔系香港人,好几枱都系日本游客。佢地方好大,有屋内同屋外,我去个日天气冻仲落雨,都系坐番屋内。一坐底就可以整酱油,成个架放系到任你捞,好多唔同酱料拣。打边炉最重要都系个汤底,我地叫左双拼汤底,就系贵个款价钱+$30。我地叫左日本九州猪骨汤同埋四川麻辣汤。两个汤底都劲足料,大大枝猪骨,上面都仲有好多肉,又有劲多粟米,其实多到唔洗另外叫粟米。而麻辣汤入面亦都有好多猪红同埋冻豆腐,两样吸晒d 汤汁劲好食劲野味。净系汤底食物都已经有好多。另外两款汤都好浓好香,佢地加汤唔系加水,而系加上汤,所以个汤底系keep住浓郁,唔会愈食愈淡,反而愈食愈好味。除左汤底之外,黎新东记一定要食牛肉,佢地出面新鲜手切肥牛,成大条牛肉挂系门口,可以睇到师傅切出黎。而肥牛佢都有好多个部位比你拣,劲脊、小肥、中肥、大肥、雪花任你拣,可以拣最埋自己口味,对得住呢个价钱。大碟真系好大碟,密密食都仲有,第一次唔系秒速清碟。我地叫牛颈脊部分,脂肪相对冇咁多,分布得比较平均,但系肉质好腍,肉味重,系咁多个部位我最钟意,平时

双拼汤底

我地叫牛颈脊部分,脂肪相对冇咁多,分布得比较平均,但系肉质好腍,肉味重,系咁多个部位我最钟意,平时牛颈脊都要贵d,呢到就一视同仁。
肥牛肉(颈)
肥牛肉

另外好值得介绍系呢个自家整三色丸,有虾滑,鲮鱼滑同墨鱼滑,三款都好好食,佢入面都会有虾肉粒同墨鱼肉粒,好弹牙爽口。
自家制三色丸

虾丸

另外黄油鸡都好食,佢有少少酒味,有少少醉鸡feel,鸡肉好嫩滑,肉质鲜美👍🏻隔离个油鸭脾都好靓,第一次打边炉食油鸭脾,食落又几得意几特别,可以一试。
新鲜黄油鸡

最后必叫手打唧唧鱼面,又有得玩又有得食,鱼面吸左汤底,好好食,佢唔易断,好有口感,亦都好香鱼肉味,好似极长嘅生菜鱼肉咁,正👍🏻
手打唧唧鱼面

除左呢d 我地都叫左好多蔬菜类食物,份份都好大碟。
双拼汤底
肥牛肉(颈)