2006-06-06
睇左某期饮食男女, 讲到d叉烧晓飞咁滞, 今日又系第一日o系中环中心返工, 初到贵境, lunch就自己一个人来, 点都试下个招牌肥叉!一去到, 哗! 爆到呢~ 系可以2张卡位坐住4个唔识的人果只。老实讲, 佢算干净, 系个地下跣少少, 不过烧味店地下, 向来如此。见到隔离个呀叔食碟烧肉, 一碗靓仔咁, 我都好想咁~ 可惜能力有限, 只好在能力范围内叫左碗肥叉烧肉饭。又见到个例汤好似好正, 但系成碗拉面咁大碗, 卖9蚊, 我觉得返工唔应该咁样食法, 所以冇叫。碗饭一阵就到。咦! 唔对路! 肥叉唔肥, 烧肉冇皮! 喂! 驶唔驶咁! d汁似蚝油, 唔似豉油, 好老实, 我真系唔钟意杰挞挞的汁芡。所以好少可咁食烧味白饭。讲返d叉烧先, 自问由细食叉烧食大, 呢度果d真系唔好食㖞! 只系一件硬的肉加蚝油。烧肉仲惨! 沙梨笃过咸, 咸到食唔落! 最后我只系食左果2件皮。一碗拉面咁大的饭, 食左1/3, 系得d菜食晒。因为太咸关系, 我唯有叫碗例汤清下喉咙。是日为冬瓜薏米陈肾汤。呢个几好, 好清淡, 唯一一件陈肾都好味, 又淋。不过呢, d瓜, d渣, 好少。29蚊碗饭, 食完真系唔想再食。例汤就
29蚊碗饭, 食完真系唔想再食。例汤就可以encore嘅。