2018-04-06
本身对饭团都冇乜太大兴趣,除左日本便利店有只流心蛋果啲。响香港食饭团多数都系因为太夜,又有啲肚饿,所以响便利店买黎食。其实响便利店都预左质素麻麻,虽然呢几年进步左好多,但始终旧饭都系好冻硬到死。而华御结呢,系有一日有少少饿但又未到晚饭时间,所以去左买佢地既饭团。每件都系十几蚊,贵争鲜少少但感觉高质好多咁。今次食左个蒲汁三文鱼饭团,出奇地好食㖞,一直觉得入面会系干争争,但反而佢地个三文鱼好肥美,好多汁,多到啲饭都有少少汁,好味。饭方便呢,系唔硬,不过冇乜味,又唔酸,佢又冇比豉油果啲,所以除左中间有三文鱼果part,其他位有少少淡。不过整体都系好味既。最后想讲下佢个包装,佢教人由中间开始打开,然后左右向两边拉开,咁个紫菜就包到旧饭。我想讲间直玩死自己,佢个紫菜太新鲜太脆,我一拉开,块紫菜就粉碎左,然后又好难拉㖞个包装,我有几啖系食完饭先食紫菜。