2017-02-23
都一段时间无写食评喇,相就储左一大堆,就系的唔起心肝写~~我会加把劲 (希望)!寻日去左长沙湾同友人食饭,可惜OT到八点半,因上星期出差食了10日西餐,想食番亚洲野~友人说元州商场开了间新的韩国菜,见有位就冲入去,本身没太大期望,没想到有惊喜!一入去就有真既OPPA同你讲An-nyeong-ha-se-yo!当然餐厅是播放KPOP啦~餐厅都唔细,还有一个自成一角既area俾多人既客人!另外装潢一D都唔马虎!装饰摆设既都系7,80年代既感觉,几全面几有心wo!之后OPPA就会俾四小碟你~我唔太好韩式腌物,但友人话几好架,的确食食下全清!除了四小碟,少不了韩国常用的银器餐具,还有水及韩式酱汁~MENU有齐中英韩,还有画出来既图片,有推介及辣度描述~起初以为只主打年青点既韩食,但亦有传统石头饭水冷面等,连唔系太多韩国餐厅会有既酱油蟹都有!每款旁边有no.,方便同OPPA落单,当然同场都有操广东话的店员~我点了海鲜豆腐辣汤泡饭$72,一碗白饭是分开上的~唔好以为平平无奇咁,我成煲食晒!汤入面有鱿鱼仔,青口,蚬,蚝仔,豆腐,金菇,瓜粒,已打落去既蛋,虽不是什么靓海鲜,但汤都几鲜甜,豆腐又滑,绝不
部队辛辣拉面蛋边锅
海鲜豆腐辣汤泡饭
滚之后就开动喇!个面好入味但要尽快食,如果唔系再滚就会林,辣味足,其他配料都好入味~近乎响韩国食既味道!牛油粟米等佢溶溶地后超好味,又香又甜!而其他炉边料就不过不失啦!
部队辛辣拉面蛋边锅