2022-04-26
上网睇到呢个afternoon tea既广告 二话不说即刻要book事关佢用咗茶做主题 我实在无办法忍到😭基本上每款咸甜点都用上茶去做配搭🍵除左开正我个范 仲带咗一种新鲜感🤩比较少有既题材Cafe系中环街市入面 重开后都系第一次去下午茶有得外卖 但佢个木盒实在太靓 所以点都要堂食木盒既设计充分呈现咗中环街市既特色 每层都有不同惊喜🤩➷🔸鹅肝西多士🔸蟹肉沙律配玄米茶泡沫🔸芝士龙虾酥盒🔸红菜头三文鱼配八女抹茶芝士卷🔸宇治抹茶十胜红豆麻糬雪芳蛋糕🔸焙茶黑糖麻糬栗子卷🔸宇治抹茶红豆慕丝🔸紫薯焙茶蒙布朗🔸英式松饼配奶油忌廉及草莓果酱有别于一般细细旧既afternoon tea呢度每款都系大大旧 真心系会食唔晒同好饱😂先讲下咸点 配搭上有种新鲜感 尤其系红菜头三文鱼除咗佢好出奇地夹到个抹茶芝士 仲可以除去咗红菜头既青味👍🏼抹茶唔会盖过咗成个卷既味道 但会淡淡咁浮出黎🤤鹅肝系好肥美 煎到好香口 下午茶都有咁既水准系惊喜😆甜点每款都会用上不同既茶去制作要赞下甜品系一啲都唔甜 令到人食得舒服唔会腬👍🏼最最最好食系呢个慕丝杯🤩入面有麻糬粒同红豆加埋个浓厚既抹茶慕丝 虽然材料配搭上比较普通但系味道上系调配得
事关佢用咗茶做主题 我实在无办法忍到😭 基本上每款咸甜点都用上茶去做配搭🍵
除左开正我个范 仲带咗一种新鲜感🤩比较少有既题材 Cafe系中环街市入面 重开后都系第一次去
下午茶有得外卖 但佢个木盒实在太靓 所以点都要堂食
有别于一般细细旧既afternoon tea
呢度每款都系大大旧 真心系会食唔晒同好饱😂
先讲下咸点 配搭上有种新鲜感 尤其系红菜头三文鱼
除咗佢好出奇地夹到个抹茶芝士 仲可以除去咗红菜头既青味👍🏼
抹茶唔会盖过咗成个卷既味道 但会淡淡咁浮出黎🤤 鹅肝系好肥美 煎到好香口 下午茶都有咁既水准系惊喜😆
甜点每款都会用上不同既茶去制作
要赞下甜品系一啲都唔甜 令到人食得舒服唔会腬👍🏼 最最最好食系呢个慕丝杯🤩入面有麻糬粒同红豆
加埋个浓厚既抹茶慕丝 虽然材料配搭上比较普通
但系味道上系调配得好出色 入口溶埋一齐个下🤤 比较失望既系栗子卷🌰失望既系我食唔出有焙茶味
反而只有满满既栗子味 同埋只有呢款系甜咗啲🤏🏼 ➷
🔸黑咖啡