-「一期一会」珍惜每次相遇「如果有一天您忘了我,请别忘记我曾为您做过的味道。」呢间Cafe 属于人气蛋糕店,主打戚风蛋糕,深水埗店只系开咗冇耐,呢到走日本木系风格,简约得来枱凳都好特别,所以今日放假过嚟试一下。𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲 🍵超级多款令到我有选择困难症,问吓店员有咩分别?丸久小山园 若竹 比较平衡,如果怕抹茶味太苦涩可以选择山政小山园 松风,另外高级啲选择- 丸久小山园 青岚。第一次饮会推介若竹🍵 Latte 💜贴堂的鹦鹉🦜想不到拉花咁靓,绿色嘅鹦鹉真系比较少见,首先奶泡打得靓先至会拉得靓,另外影相咁耐都冇化开,所以比较赞👍🏻咖啡师。至于味道,一入口拥有牛奶嘅香甜,抹茶嘅香气,反而一啲都唔苦涩,所以整体入口都绵滑,对我来讲如果抹茶味更加香浓就更好,可能要拣另一只抹茶底。🅲🅾🅼🅱🅾 1⃣+1⃣SOE 巴西初初听到系巴西有啲却步,但点知冲出嚟唔会过苦涩,反而入口偏酸,之后有少少坚果味,单饮绝对不是我喜爱的风味,但如果配合蛋糕,的确偏nutty咖啡豆比较match,可能店主都考虑咗呢个因素。猪柳Bell $98包包系用bagel整偏硬身,加咗香草芥末酱,中间有猪柳汉堡搭少少芝士,甜甜
「一期一会」珍惜每次相遇
「如果有一天您忘了我,请别忘记我曾为您做过的味道。」

Matcha  Latte丸久小山园若竹

𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲 🍵
超级多款令到我有选择困难症,问吓店员有咩分别?

第一次饮会推介若竹
🍵 Latte 💜贴堂的鹦鹉🦜

🅲🅾🅼🅱🅾 1⃣+1⃣

SOE 巴西

猪柳Bell $98
包包系用bagel整偏硬身,加咗香草芥末酱,中间有猪柳汉堡搭少少芝士,甜甜的玉子好厚切,本身呢个包有少少干,所以另外配咗蕃茄汁,蕃茄汁配猪柳汉堡冇咁干身,整体配搭特别,但系味道一般般,我会建议可能配蛋黄酱或者甜甜地嘅沙律酱比较配合呢个包嘅风格,𠮶个芥末酱真系麻麻哋。

🤍主角🤎

京都焙茶芝士奶盖卷蛋

卷蛋软熟,最欣赏入面嘅焙茶cream,焙茶味好浓郁同少甜,因为我本身怕食太甜嘅甜品,所以好欣赏佢呢个甜度,表层有少少芝士奶盖,不过呢个奶盖偏酸,对于整体味道冇特别提升,但整体嚟讲都好好食,难怪可以成为主打甜品

推荐指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
甜品唔错,价钱上的确唔平,但用料摆盘方面都有心思,所以值得比呢个价钱。(〃∀〃)

呢度特色系不同款式嘅抹茶,有好多不同嘅茶叶可以选择,但系如果饮咖啡建议去另一间。
Matcha  Latte丸久小山园若竹
  • Matcha  latte