2022-09-19
拉面控又再次出动!!!今次去咗拉面店系位于旺角朗豪坊4/F 嘅「武骨相传」,但唔讲唔知原来都系「面屋武藏」嘅支线品牌嚟。就等我试吓佢系唔系都咁出色😆今次叫咗二刀流沾汁面,配上香浓豚骨汤底;南蛮炸鸡同巨峰提子梳打。南蛮炸鸡 $45落完单最快到就系呢个小食,即叫即炸嘅炸鸡当然好食,皮脆肉嫩当然不在话下,特别嘅系佢配上一个黑色嘅酱汁,问咗店员佢哋系话系日本师傅调教嘅一款酱汁嚟,当然系秘方嚟啦,但系黑色嘅颜色系来自竹炭粉。二刀流沾汁面 $88今次食嘅沾面系配返原味豚骨汤底,要试就试佢哋最原汁原味嘅汤,沾面汤底非常浓郁,加上有少量叉烧肉碎同埋京葱丝,每一啖都十分滋味,而另一个灵魂就当然系面条啦,店家用嘅面条系有坑纹系中间,令到每一条面条都能够挂到最多嘅汤汁。最后当然仲有最抢眼嘅叉烧,听讲佢哋系用上完条嘅梅花豚肉,再用秘制酱汁腌制,加上用高温烹调,先做到肉嫩多汁。巨峰提子梳打 $28初时以为系普通糖浆加梳打水,原来佢哋系选购来自日本地方特产水果梳打。虽然唔系好大支但系诚意十足。
拉面控又再次出动!!!
今次叫咗二刀流沾汁面,配上香浓豚骨汤底;
南蛮炸鸡同巨峰提子梳打。
南蛮炸鸡 $45
二刀流沾汁面 $88