2020-05-03
估唔到系冇啖好食嘅日子, 俾我遇到一间很有质素嘅中菜小炒。地点唔算偏僻, 好近观塘地铁站。餐厅干净企理, 除咗有大家都喜欢吃嘅酸菜鱼仲有各款中式小菜。先来一壶黄金麦茶($12一个 茶包计)如果惊茶味太浓瞓唔著, 一壶热嘅麦茶系最佳选择, 舒服暖胃又解腻。秘制牛肉汁麻婆豆腐$78未试过牛肉汁+ 麻婆豆腐, 用一个小火炉庆住,keep 住暖👍😋 麻婆豆腐味道冇一贯食开嘅咁麻辣, 轻度嘅麻带牛肉嘅香气, 味道有层次, 加上豆腐大大件唔会兜碎,而且滑溜溜, 味道超赞!!食麻婆豆腐点少得一个白饭~ 用砵仔上,热辣辣, 好有米香!话梅骨$98这碟话梅骨也是我吃过最美味,做法最到家的。食得出系生炸, 肉质松化甘香, 所选用嘅排骨部位肉多骨细, 话梅献汁薄薄的挂著每件排骨, 晶莹透丽, 味道酸酸甜甜, 仲有橙皮同整粒话梅~ 话梅骨越吃越上瘾~胡椒汤浸大蚬$128胡椒汤浸满粉丝, 尽吸大蚬嘅鲜甜和精华。大蚬肉质饱满,刚刚熟, 鲜味又冇沙。三款小菜也做得美味可口, 上网check过大厨果然大有来头, 疫情过后一定和全家人来光顾~
估唔到系冇啖好食嘅日子, 俾我遇到一间很有质素嘅中菜小炒。
地点唔算偏僻, 好近观塘地铁站。
先来一壶黄金麦茶($12一个 茶包计)
秘制牛肉汁麻婆豆腐$78
食麻婆豆腐点少得一个白饭~ 用砵仔上,热辣辣, 好有米香!
话梅骨$98
这碟话梅骨也是我吃过最美味,做法最到家的。
胡椒汤浸大蚬$128
胡椒汤浸满粉丝, 尽吸大蚬嘅鲜甜和精华。
大蚬肉质饱满,刚刚熟, 鲜味又冇沙。