2019-09-10 126 浏览
今日去左食新加坡菜, 见呢间餐厅都有唔少分店, 价钱都唔算太贵, 就入去试下, 想揾返之前喺新加坡食野嘅味道! 男朋友叫左海鲜叻沙掺掺, 其实就系海鲜laksa, 材料份量都几多, 海鲜有青口同虾, 另外仲有豆卜, 肉丸同鲁蛋! 要讲嘅系D虾几入味, 有哂叻沙汤嘅味道, 叻沙食落椰子味几浓加少少辣味,不过整体就有少少偏淡 (比起新加坡食嘅叻沙)。 不过胜左材料同份量都几多, 而且D材料都几够味同大份!我叫左新加坡无骨海南鸡饭, 因为我只系食鸡胸嘅关系就叫佢转左做鸡胸 (不过要加10蚊!),因为加左钱转鸡胸嘅关系, 又真系成碟鸡胸啖啖肉! 鸡味唔算太重, 不过配三色酱食就OK, 三色酱汁唔算太特出, 酸辣酱同姜蓉味道可以但唔算太重, 配饭食唔错! 另外, 就系个汤,要赞嘅系佢唔系味精汤, 饮落淡淡清清地, 饮完唔会口渴! 至于饭, 因为果日冇哂油饭, 得返白饭, 可能好普通无咩特别!饮品我地叫左一杯黑糖珍珠豆浆, 我第一次饮黑糖珍珠配豆浆, 味道都唔错, 黑糖同豆浆都几夹, 而珍珠就嫌无咩咬口, 好软好淋溶哂咁 (唔知关唔关我地叫左热饮事)!

男朋友叫左海鲜叻沙掺掺, 其实就系海鲜laksa

2019-09-04