2024-06-08 251 浏览
朋友喺自己食开嘅饭堂隔离见到一间新开嘅餐厅叫做聚福小厨,又系几香几多人晏昼时间会去食,今日就拉埋我过嚟试。餐厅位置喺巷仔入边,唔知窿路真系会错过咗,好彩餐厅喺大街都摆咗一块牌做吓宣传👍🏻👍🏻 餐厅唔算大,但好干净,仲有面纸提供。店员姐姐(姨姨?🙈🤣) 好好服务,好有笑容,我哋一坐低就俾咗一壶五花茶我哋饮。好有惊喜,冇谂过普通茶水会系五花茶,仲要足料,朋友食到罗汉果嘅味,平时唔饮凉茶嘅我,即刻觉得个人健康咗🫣🤩私家辣子鸡(半只) ( $138 )首先,份量好大碟已经心心眼,加上佢好香麻辣味,已经令我胃口大开!鸡肉鲜嫩多汁,外皮酥脆,入口即刻食到麻辣味道,好惹味!麻辣的调味拿捏得恰到好处,唔会过于刺激,净系食到辣味,同时又品尝到鸡肉既嫩滑,令人回味无穷!🫰云耳西芹炒铁笔淮山 ( $98 )冒住烟上碟,睇得出厨师真系即叫即整。铁笔淮山炒完之后口感柔滑,好易入口、西芹好脆爽、云耳就好清爽鲜甜。酱汁唔会太浓味,岩岩好令到3款食材味道更加突出。呢道菜清新爽口,可以中和另外两道菜既浓郁感,感觉我地叫得几好 😎😆豉油蚵马友( $168 )就咁睇相都feel到马友好入味,马友本身肉质细滑,弹牙可口,配上

私家辣子鸡(半只) ( $138 )

云耳西芹炒铁笔淮山 ( $98 )

豉油蚵马友( $168 )

就咁睇相都feel到马友好入味,马友本身肉质细滑,弹牙可口,配上浓郁的豆豉酱汁 (但唔会抢左阵鱼香味),真系想叫个白饭黎捞饭 (不过惊肥所以忍住左🫣)! 但留意返,马友本身比较多刺,小朋友食就要小心D喇!🤤

结论
🫰食材新鲜
🫰味道出色,钟意食中式小炒真系要试
⚡️餐厅位置唔系大街,要行一行,不过识黎代表你识窿路,值得一试😍

仲有仲有~我见佢午市有套餐都系$55好平,仲送一碗超大碗既汤,物超所值✨ 学生有仲85折,冇咩事我都系下次返黎再食过!😙

好味度:9/10
回头度:9.5/10