2022-02-23 1228 浏览
呢日喺荃湾做完嘢,行经荃湾西海之恋商场见到呢间甜品店,就谂起佢最近新出左一个法式焦糖瑞士卷,就决定买来奖励吓自己。由于今日系年三十,所以有好多人喺度排队选购蛋糕回去庆祝,边上需要等待的时间亦会相对较长,而且这个法式焦糖瑞士卷是需要一点时间制作的,因为店员需要用火枪微微烧焦表面的焦糖才可入盒,大概等待10分钟,店员便端上已入盒的瑞士卷,并提醒我要于1小时内食用,所以我便拿回家享用了。法式焦糖瑞士卷($26)基本上,同原味嘅瑞士卷一样,夹心依然系幼滑嘅牛奶味奶油,只系表面会多咗焦糖面,而焦糖面同焦糖布甸的原理是一样的,味道亦大致相同,所以变相会令到瑞士卷嘅甜度提高,味道是不错的,比较适合蚂蚁人,但是平日不太爱吃甜食的人可能就会不太习惯。总括而言,蛋糕嘅水准都系维持喺佢固有高质嘅水平,而且以同一类型嘅蛋糕与外面的店家对比的话,这里的蛋糕价格也是相对便宜的,所以性价比很高,也是我经常来光顾的原因,十分推介大家来试的。

法式焦糖瑞士卷($26)
法式焦糖瑞士卷

2022-01-31
等候时间
10 分钟 (堂食)
法式焦糖瑞士卷