2016-08-21
按完摩,成個人鬆晒,係時候食飯醫肚仔啦!最近興起雞既狂熱,賴生就帶左屈小姐去過橋麵檔食King of the chicken, 霸皇雞! 然後,屈小姐就問賴生除左霸皇雞,我地叫「咖哩牛腩定南瓜盅好呀?」賴生就答佢咖哩牛腩啦,你對眼話比我知你揀好左! 嘻嘻去到已經9點啦,門口都仲有一堆人等入座食飯,可想而之,間野係幾受歡迎同好食! 等左30分鐘到啦,終於入到去,佢坐位其實逼嫁,但佢地好貼心咁係枱底裝左勾,等我地可以勾起個袋,坐得舒服d!最後我地叫左 霸王雞菜飯,咖哩牛腩飯同清湯浸蘿蔔,菜心&醉香蛋!食後感 : 成間野都出品都可以話係中上之作,絕對係翻啅able!1) 霸皇雞 (5星) : - 雞肉唔算超滑,但都好好食- 配合炸蒜,香蔥,薑絲,辣椒,芽菜,豉油一齊食,成個味道好有口感好有層次,每樣食材唔會搶味,互相輝映- 識食一定將所有野連雞一齊食2) 咖哩牛腩 (5星)- 個汁雖然唔傑身,但其實極度惹味,撈飯食一流- 牛筋炆到淋到一個點!- 牛腩選用筋腩位,炆得淋之餘,有咬口- 同埋青瓜蕃茄一齊食,甜甜酸酸更開胃,又降低油膩感3) 醉香蛋 (4星)- 甜得黎帶淡淡酒香- 如果個蛋整得再溏
1) 霸皇雞 (5星) :
- 雞肉唔算超滑,但都好好食
- 識食一定將所有野連雞一齊食
2) 咖哩牛腩 (5星)
- 個汁雖然唔傑身,但其實極度惹味,撈飯食一流
- 牛筋炆到淋到一個點!
- 牛腩選用筋腩位,炆得淋之餘,有咬口
- 同埋青瓜蕃茄一齊食,甜甜酸酸更開胃,又降低油膩感
3) 醉香蛋 (4星)
- 甜得黎帶淡淡酒香
- 如果個蛋整得再溏心d 就perfect!
4) 清湯浸蘿蔔加菜心 (4星)
- 湯底好清甜,配合蘿蔔同菜心一流
5) 香辣醬 (5星)
- 堅香堅辣
- 非嗜辣者切勿以生命試驗