2020-09-17 166 浏览
今日黎到尖沙咀食饭,平时都见到K11对面摆左架笃笃,今日就去呢间新泰试试佢!啱啱放寛左限聚,明显入座既人多左,我地两个人就叫左好几个菜,包括:泰式生虾、烧牛柳、烧猪肉串、巴东牛肉、蒜蓉包、椰汁沙冰同埋芒果糯米饭。一上枱既生虾,外观唔错,虾型算系中等size,有啲餐厅啲生虾又细只又少,新泰做得唔错,配埋蒜头辣椒同个汁,真系凉浸浸酸酸地又开胃,为之后几道菜打响头炮。再黎烧牛柳,成日食泰菜都有烧牛肉沙律,今次第一次嗌,果然唔失望,外观牛柳偏干身,食落就juicy,再加上佢大约系6成熟左右,所以牛肉中间系红红地同软身,另外牛柳配有两个汁,我就最钟意佢一个好似黑椒汁咁既,食落更加惹味。再黎猪肉串,真系做到泰国街头烧既感觉,巴东牛肉好味,大大旧牛,个浓汁最啱就系点蒜蓉包,最后就系椰汁沙冰,成旧椰青装满沙冰,椰子味十足,最后既小遗憾系食唔到雪糕芒果糯米饭,不过都有芒果糯米饭补数 总算系完美既结局。

巴东牛肉

蒜蓉包