2018-03-31 456 浏览
一班friend 喺维园踢完卫生波,之后鸟兽散,剩低我和个老死。老死话食饭,但系唔想入番铜锣湾𠮶头,就系咁,我哋过咗去大坑𠮶边揾食。呢间餐厅细细间,听讲甜品至为出色,一场嚟到一定唔会放过佢。踢完波,真系好鬼肚饿,一定要食番多啲补充番能量。餐牌的印刷质素嘛嘛地,大黑地,反白字,字体又较为细,仲用胶套入住,反起光上来,真系几难睇到餐牌上面嘅字。唯有出绝招,将个胶套拎走,咁就睇得舒服好多。建议餐厅喺呢方面改善一下。我哋点咗两个 main sets 和两个甜品:-法式油浸鸭腿配窝夫班尼迪克蛋 $178香辣蒜蓉大蚬意粉 $178薄荷香茅姜茶 $38 (跟餐free )朱古力奶昔 $52布丁三重奏 $98意大利提拉米苏 $78【薄荷香茅姜茶】原来喺来自来佬货 Mighty Leaf,系贵嘢嚟,唔怪得知味道有番咁上下。【朱古力奶昔】香滑朱古力奶昔,里面仲有个雪糕球,好正!【香辣蒜蓉大蚬意粉】餐牌本来是【香辣蒜蓉大蛏子扁意粉】,但系店员话蛏子无货,要用大蚬来取代。唔紧要,整得好食就得喇! 个样都好得,六只大蚬插咗入意粉上面,好吸引。大蚬好新鲜,有些少辣,几惹味。意粉被香蒜辣汁完全封锁住,食起来啖啖都有

呢间餐厅细细间,听讲甜品至为出色,一场嚟到一定唔会放过佢。

踢完波,真系好鬼肚饿,一定要食番多啲补充番能量。

我哋点咗两个 main sets 和两个甜品:-
法式油浸鸭腿配窝夫班尼迪克蛋 $178
香辣蒜蓉大蚬意粉 $178
薄荷香茅姜茶 $38 (跟餐free )
朱古力奶昔 $52
布丁三重奏 $98
意大利提拉米苏 $78

【薄荷香茅姜茶】

【朱古力奶昔】
香滑朱古力奶昔,里面仲有个雪糕球,好正!

【香辣蒜蓉大蚬意粉】

个样都好得,六只大蚬插咗入意粉上面,好吸引。

大蚬好新鲜,有些少辣,几惹味。

意粉被香蒜辣汁完全封锁住,食起来啖啖都有特制的香蒜味,唔错。

【法式油浸鸭腿配窝夫班尼迪克蛋】

只鸭腿都几大只,炸得好香脆。

窝夫好松化,加埋最佳拍档嘅蜜糖,仲好食。

Bennedict 蛋切开后,蛋黄是流出来的,要加分。

【布丁三重奏】
哗! 三重奏原来系焦糖布丁、home-made tiramisu和巨型梳乎李!

布丁上面的焦糖超正,蛋又香滑。

自家制 tiramisu,好特别,出面食唔到。

巨型梳乎李,软绵绵,好香甜。

【意大利提拉米苏】
造型出色。除了有一个自家制黄色 tiramisu,还有白色的雪糕,再加上啡色的朱古力,三个衬埋一齐,无100分都要俾90分啦。味道方面,最正系个朱古力,味道够浓烈,好味!

呢餐绝对可以弥补番头先场波所消耗嘅能量,目的达到! Yeah!