2014-11-17
星期五约左朋友食生日饭, 系OPENRICE见到呢间日本菜, 食评好似几好, 食物卖相都吸引, 生日主角都拣左呢间, 我们本来七个人,后尾只有五个人, 店子非常之小, 只有小张枱, 大约坐到30人.一早上食评睇定晒食咩, 我们叫左:梅酒300ML用冰坐住, 味道甜甜地好易入口, 冻冻地好味呀, 原来酒精浓度都有10度架, 唔好俾佢甜味骗左, 每人都有两小杯呀.芝士年糕 见个个食评几乎都叫及赞, 仕应很细心的帮我们整每人一件. 出面炸到唔会好油, 入面系流心芝士呀, 好好味, 芝士唔知系咪加左酒, 所以唔会有好油腻的感觉, 大家一致觉得好赞粒粒鱼生沙律 沙律用料都好著重, 有三文鱼, 吞拿鱼料, 仲要好多料的呀, 有两只甜虾, 仲要唔系细只架, 沙律菜加左一些醋, 酸酸甜甜好开胃, 鱼生都好新鲜.明太子酿鸡翼一客两只, 我们又系要每人一只, 胀卜卜的鸡翼, 送嚟已经好香, 入面好多明太子啊, 好味呀, 唔会好油, 唔会好㶶, 啱啱好呀. 刺身拼盘 八款刺身, 每款三件, 有带子, 三文鱼, 吞拿鱼, 北寄贝, 螺片, 鱿鱼片, 甜虾, 仲有一款好似都系吞拿鱼. 两个宇形容系新鲜, 鲜甜,
一早上食评睇定晒食咩, 我们叫左:
梅酒300ML
芝士年糕
粒粒鱼生沙律
明太子酿鸡翼
刺身拼盘
八款刺身, 每款三件, 有带子, 三文鱼, 吞拿鱼, 北寄贝, 螺片, 鱿鱼片, 甜虾, 仲有一款好似都系吞拿鱼. 两个宇形容系新鲜, 鲜甜, 带子唔系好大粒, 但系鲜甜, 虾, 吞拿鱼, 螺, 三文鱼...全部都好好味, 好甜呀
串烧鸡亦
牛舌每款两客, 鸡亦好香口, 唔肥好味, 牛舌好淋身, GOOD
珍宝火焰海鲜串
哗, 送嚟的时候系著火架, 用火慢慢烧到D海鲜半生熟, D火熄左, 仕应就会帮我们分开, 好好的服务. 海鲜串入面有三文鱼, 带子及鱿鱼, 红椒, 黄椒及青椒. 三文鱼系半生熟的, 好鲜嫩的, 鲜粉红色的, 好滑好味, 鱿鱼都好大件的, 唔会过老, 好有咬口. 带子都系啱啱熟.
鹅肝带子炒饭
鹅肝都唔细的, 带子则较少, 鹅肝切开入面系好淋身, 出面又香脆,好食, 炒饭又干身, 多配料, 正
芒果龙虾沙律卷
这个系好多人叫的, 芒果大片, 都甜的, 上面有些蟹子, 入面有些龙虾沙律, 几特别的配撘, 味道几好.
我们有一个蛋糕, 系要收50元的切饼费的, 仕应拿出蛋糕也有跟朋友讲生日快乐, 还主动替我们拍大合照, 很窝心呀, 我们坐了两小时就离开, 埋单的时候仕应说我们的50元蛋糕费不用收取, 因为我们不是在繁忙时间, 我们是8点, 所以不用收取. 因他们之前试过有食客由6点坐到11点, 太夸张.
我们都好满意这里的食物及服务, 还有价钱都好大众化的呀.