2016-05-04
爷爷招牌鸡煲 平时食鸡煲 通常系 一只半只咁落order, 呢到好特别 ,斤半2斤半咁样 落单的 ,我地叫左 斤半上到枱都算多分量, 不过只鸡就细只啲, 望落无乜肉。 由于有朋友唔系好食得辣, 点左小辣 , 虽然唔系咁够辣 唔够过瘾, 不过都好够味。鸡件完全吸收哂酱汁既味道, 滚左一阵,洋葱的香甜味道慢慢渗出, 如果钟意食洋葱的朋友 会觉得 更加惹味。一般都会建议 先食晒鸡件, 后再加汤食其他食物, 咁样就唔会沟淡左酱汁 ,影响鸡件原先既味道。雪花肥牛估唔到咁出色,油脂分布均匀,而且充满牛味,又非常新鲜,赞!赞!👍👍不过就是细碟左小小…😜白切牛坑腩出面打边炉食鸡煲 好少会有牛坑腩食到。 难得有,咁紧系一定要点返碟泥食下啦 。牛坑腩本身系熟的, 不用滚太耐, 呢个最好要一开始就放落煲到等佢吸收浓浓既酱汁先够惹味。鲜肥鹅肠鹅肠唔肥就唔好食,成日话 要减肥既我, 都忍唔住 见到都要食 ,劲肥,正正!就咁睇都觉得好新鲜, 放左落d 汤度 碌左一阵 ,鹅肠嘅肥膏会溶晒系d汤到 , 再点小小辣椒豉油, 已非常好味,而且十分爽口。赞!赞!👍👍新鲜 脆鲩腩脆鲩腩 够晒大件厚切 ,望落 色泽油脂 均
一般都会建议 先食晒鸡件, 后再加汤食其他食物, 咁样就唔会沟淡左酱汁 ,影响鸡件原先既味道。 雪花肥牛
不过就是细碟左小小…😜 白切牛坑腩
牛坑腩本身系熟的, 不用滚太耐, 呢个最好要一开始就放落煲到等佢吸收浓浓既酱汁先够惹味。 鲜肥鹅肠
赞!赞!👍👍 新鲜 脆鲩腩
脆鲩腩 够晒大件厚切 ,望落 色泽油脂 均匀分布, 如果可以当刺身食 ,真想咬一啖试下系咩味道, 通常滚5分钟到 就可以食得, 不能太耐如果唔系d肉会变得好实唔够爽脆。 鲜腐竹 亦系我打边炉至爱的配料之一, 当佢吸收哂酱汁既味道 ,十分野味。 炸响铃 亦是必选之一 ,简单滚两下就可以食得。 不过 呢间个炸响铃, 比较逊色 ,唔够新鲜即炸好味。 皇帝菜唔系间间有得食, 茼蒿 同佢两者比较, 我只会拣皇帝菜 ,因为鲜嫩好多。
呢到菜又系用来索汤汁食一流。
后记: 环境同味道可以, 配料新鲜 ,不过系价钱高了点。