2016-05-04
爺爺招牌雞煲 平時食雞煲 通常係 一隻半隻咁落order, 呢到好特別 ,斤半2斤半咁樣 落單的 ,我地叫左 斤半上到枱都算多分量, 不過隻雞就細隻啲, 望落無乜肉。 由於有朋友唔係好食得辣, 點左小辣 , 雖然唔係咁夠辣 唔夠過癮, 不過都好夠味。雞件完全吸收哂醬汁既味道, 滾左一陣,洋蔥的香甜味道慢慢滲出, 如果鍾意食洋蔥的朋友 會覺得 更加惹味。一般都會建議 先食曬雞件, 後再加湯食其他食物, 咁樣就唔會溝淡左醬汁 ,影響雞件原先既味道。雪花肥牛估唔到咁出色,油脂分佈均勻,而且充滿牛味,又非常新鮮,讚!讚!👍👍不過就是細碟左小小…😜白切牛坑腩出面打邊爐食雞煲 好少會有牛坑腩食到。 難得有,咁緊係一定要點返碟泥食下啦 。牛坑腩本身係熟的, 不用滾太耐, 呢個最好要一開始就放落煲到等佢吸收濃濃既醬汁先夠惹味。鮮肥鵝腸鵝腸唔肥就唔好食,成日話 要減肥既我, 都忍唔住 見到都要食 ,勁肥,正正!就咁睇都覺得好新鮮, 放左落d 湯度 碌左一陣 ,鵝腸嘅肥膏會溶曬係d湯到 , 再點小小辣椒豉油, 已非常好味,而且十分爽口。讚!讚!👍👍新鮮 脆鯇腩脆鯇腩 夠曬大件厚切 ,望落 色澤油脂 均
一般都會建議 先食曬雞件, 後再加湯食其他食物, 咁樣就唔會溝淡左醬汁 ,影響雞件原先既味道。 雪花肥牛
不過就是細碟左小小…😜 白切牛坑腩
牛坑腩本身係熟的, 不用滾太耐, 呢個最好要一開始就放落煲到等佢吸收濃濃既醬汁先夠惹味。 鮮肥鵝腸
讚!讚!👍👍 新鮮 脆鯇腩
脆鯇腩 夠曬大件厚切 ,望落 色澤油脂 均勻分佈, 如果可以當刺身食 ,真想咬一啖試下係咩味道, 通常滾5分鐘到 就可以食得, 不能太耐如果唔係d肉會變得好實唔夠爽脆。 鮮腐竹 亦係我打邊爐至愛的配料之一, 當佢吸收哂醬汁既味道 ,十分野味。 炸響鈴 亦是必選之一 ,簡單滾兩下就可以食得。 不過 呢間個炸響鈴, 比較遜色 ,唔夠新鮮即炸好味。 皇帝菜唔係間間有得食, 茼蒿 同佢兩者比較, 我只會揀皇帝菜 ,因為鮮嫩好多。
呢到菜又係用來索湯汁食一流。
後記: 環境同味道可以, 配料新鮮 ,不過係價錢高了點。