2022-07-10 44 浏览
名门私房菜这儿位于湾仔街市的横街,是历史悠久的楼上铺,装潢如中式酒家,当晚我入了房间,感觉好自成一国。酸姜皮蛋酸姜比较厚,皮蛋就好浓郁美味😋冰烧鸡好特别的一道冷盘,有好多材料:酸姜、炸芋丝、鸡丝、青瓜、海蜇、仲加上Wasabi,好开胃!酿鲮鱼系最最最考功夫嘅传统顺德菜——先将鲮鱼里面嘅肉取出,再加上其他配料打成嘅肉酿返入鲮鱼度。好欣赏前人嘅自卫同埋对做菜嘅心事心机。啫啫🍤大虾咸香芥兰芥兰好粗好甜,每一条都占了咸香味,好入味,真系喜欢。虾子🦐柚皮好佩服以前的人想到食皮,而师傅又做得咁入味可口。名门炒饭来这私房菜前已经朋友提过,这名门炒饭是必定要试的,虽然我的肚子已经饱,但当我一食入口,哗!真系好正!自家制嘅XO酱加上瑶柱、鲜虾、叉烧,令到成个饭真系好香好浓味。姜汁番薯糖水姜汁又香又甜,番薯都系好甜,好完美嘅晚餐甜品。
名门私房菜

酸姜皮蛋
酸姜比较厚,皮蛋就好浓郁美味😋

冰烧鸡

酿鲮鱼

啫啫🍤大虾咸香芥兰
芥兰好粗好甜,每一条都占了咸香味,好入味,真系喜欢。

虾子🦐柚皮
好佩服以前的人想到食皮,而师傅又做得咁入味可口。

名门炒饭

姜汁番薯糖水
姜汁又香又甜,番薯都系好甜,好完美嘅晚餐甜品