2023-09-01
青花 (THE FOREST) (旺角)旺角奶路臣街17号THE FOREST 1楼107-108号舖佢系喺旺角奶路臣街嘅一间餐厅,我试咗几款佢哋嘅招牌,首先系炭烧猪颈肉酸辣青酱,呢个菜真系好正!猪颈肉炭烧得香口,配上酸辣青酱,味道鲜美又开胃。个酱汁有啲辣有啲酸,好开胃,令人食得停唔住。再嚟系泰式虎虾金边粉,呢个粉系泰式风味,好香浓。里面有大只虎虾,肉质鲜甜弹牙,同埋面条煮得刚刚好,唔会太软太硬。汤汁亦都好开胃,有啲酸辣味,好好饮。马萨拉牛肉咖喱系另一个推荐嘅菜式。呢个咖喱好香浓,牛肉炖得软嫩多汁,入口即化。咖喱酱汁好浓郁,香料味道丰富,同啲蔬菜一齐食,好满足。油酥手抓薄饼系一款小食,好适合分享。薄饼炸得金黄酥脆,有啲咸香味,配上酱料一齐食,好好味。饮品方面,我试咗泰国珍珠奶茶奶盖同椰青糕。泰国珍珠奶茶奶盖好浓郁,奶茶香浓滑顺,珍珠Q弹好有嚼劲。椰青糕系一个清爽嘅甜品,椰青味浓郁。总括黎讲,青花(THE FOREST)嘅菜式好多元化,味道都好正。佢哋嘅炭烧猪颈肉酸辣青酱、泰式虎虾金边粉同马萨拉牛肉咖喱都值得一试。环境舒适,服务态度都好友善。#香港旅行 #香港美食#香港探店 #美食#多国
#香港旅行 #香港美食#香港探店 #美食#多国菜#试食 #餐厅 #推广
#foodie #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog
#hkfoodblogger #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforfollow #likelike #liketime #likelikelike