2019-10-12
今日去咗位于铜锣湾Vpoint一间开业已经两年但一直都好想试嘅omakase,一去到餐厅见到里面分为两个区域,都以圆枱为主,寿司师傅则站在圆枱的中间,每组客人都会有专属的师傅,感觉零舍贴心!呢度嘅晚市套餐分为四种价钱,今日我哋叫嘅系「枫」,价钱为$850一位!坐低之后,职员会送上热毛巾和热茶,盐当每一次热茶饮到一半时职员都会非常贴心主动添茶,服务不错!首先嚟嘅系小食「薯片」,呢个薯片系每天即炸,所以份外脆口,而且冇防腐剂,非常健康第一个前菜系熊本蕃茄配和风汁,熊本番茄特别鲜甜,作为开胃菜非常出色然后首先出场嘅系刺身三盛,中间系鲷鱼刺身,旁边系骰子厚厚拖罗海胆,摆盘上面鲜艳夺目嘅鲜花都可以食用,精致得黎令成个刺身更吸引然后第一样热食就到啦,系油甘鱼一夜干,佢系用樱花木烟熏制作而成,所以一上枱就闻到好香,皮脆锁汁,沾上萝卜蓉令到味道更加香浓然后师傅就会逐件寿司🍣手握鲈鱼 紫苏叶赤贝 酱油吞拿鱼 秋刀鱼熟成拖罗 最后仲有海胆手卷,一大片海胆同紫菜一齐食,非常鲜甜,真系太好食食完寿司之后,仲未完嫁,仲有蚬肉面豉汤同埋水果,面豉汤,非常清甜,最后水果系密瓜同埋提子惊喜嚟啦就系师傅请我哋食咗一旧鱼
然后师傅就会逐件寿司🍣手握
鲈鱼 紫苏叶
赤贝
酱油吞拿鱼
秋刀鱼
熟成拖罗
惊喜嚟啦就系师傅请我哋食咗一旧鱼制嘅小蛋糕,喺第二度从来唔会食过亦冇听过,师傅非常风趣地问我地面包里面有一种特别嘅食材系乜嘢呢,原来是鱼,鱼都可以做蛋糕