2015-05-12 1087 浏览
每年一到五月饭局特别多,感谢一众亲朋好友为我庆生,将我既行程表排得满满。今年打头阵既系同旧同事去食放题,大家都系九龙区工作,所以旺角永远系首选地区,自私d谂仲要近我翻屋企,哈哈!!记得兆万中心有好多唔同既选择,即上Openrice 揾揾真系有成十个间,见到八幡屋既评价都唔差,就佢啦。7:30入座,$198一位,每位加$40可以upgrade menu有多几款刺身,羊架等,我就当然要升级啦!一开始就点晒升级menu入面既野,油甘鱼刺身,肉质肥美,甘香。珍宝带子刺身,唔系好大粒,不过都好鲜甜。赤虾刺身,好大只,鲜甜味美,生蚝,唔系连壳供应,但蚝味浓郁,又creamy。火灸柚子和牛寿司,柚子汁好醒胃,和牛肉好嫩,入口即溶,正。烧味淋河豚干,烧到好香,河豚干,咬落甜甜地,送酒一流。仲要呢到系冷气清酒,啤酒任饮。所以呢个河豚干真系唔可以错过。咁当然,唔饮酒都可以选择汽水,冰红茶,石榴汁等。前菜方面都有5个选择,当中蟹籽沙律,感觉十分清新,爽脆既青瓜丝配上甘香又脆口既蟹籽,层次分明,非常醒胃。除左,升级刺身外,普通刺身既选择都有十二款,经常都食到既三文鱼,呑拿鱼,都好肥美,而八爪鱼,希灵鱼,荣螺片
火灸柚子和牛寿司
烧味淋河豚干
除左,升级刺身外,普通刺身既选择都有十二款,经常都食到既三文鱼,呑拿鱼,都好肥美,而八爪鱼,希灵鱼,荣螺片,马刀贝,饱片都好新鲜。仲有好小见既剑鱼腩,好肥美,鱼油甘香。虾都有两款,包括:有头甜虾同虎虾刺身,一般市面上供应既甜虾都系无头,而且细细只,但呢到个个除左有头,身型仲大一倍,滋味亦多一倍呢!另外,虎虾刺身仲配左个酸汁,虽然唔系平时食开既泰式酸汁,但都好开胃。
刺身
寿司方面呢到做到几好,暖暖既饭,带有微微醋香,加上新鲜配料,真系超赞。开始点菜无耐,店员送上一碟外貌精致既寿司;五行寿司听讲系每枱只会送一碟,五种唔同味道既寿司,每件都很精巧细致,卖相一流,而且非常特别,如果可以任食,就好啦。
五行寿司
除左传统既寿司,其实都仲有d几创新,好似黑松露油甘鱼,蜜糖酱鱿鱼,韩风汁帆立贝等,既创新又美味。款款都各有特色。
手卷方面,海胆、三文鱼个d当然唔小得,仲有蜜桃加州卷,蜜桃香甜,既醒胃,又提升口感。泡菜牛肉卷,泡菜微辣,非常惹味。吉列芝士虾卷,软棉棉既芝士配上香脆吉列虾,层次分明。
即叫即炸既炸物,我每次都会食既炸芝士年糕,外层唔会好油,一咬落去芝士流出,赞!炸鸡软骨粒,佢系一碗碗咁供应,炸得好香脆。日本蕃薯天妇罗,因为系现炸,所以好脆,外层既粉又唔会好多,蕃薯好甜。
炸芝士年糕、炸鸡软骨粒
日本蕃薯天妇罗
烧物有11个选择,盐烧牛舌,烧得好香,但系好细块,虎虾虾肉鲜甜。秋葵,我第一次食烧秋葵,原来都几鲜甜,叫左几转黎食。鲭鱼既鱼皮烧得好脆,鱼肉都仲好嫩。烧汁帆立贝,细细粒咁,但系唔会烧到好干,所以还可以啦。
烧物
日本料理有饭,面,锅物,炒菜等,我试左两个锅物其中番茄三文鱼头锅,个汤底好「杰」仲有d酸,三文鱼件得两件比较少。另外,日式牛肉锅,虽然卖相唔系好靓,但系牛肉好嫩,菜都煮得好入味。
日式牛肉锅
甜品都有7-8款,荔枝雪米糍,绿茶雪米糍,都系一般玩成包装个d,相比之下有个富士萍果一口大福就好味得多,有萍果的果肉,清甜带微酸。
餐厅环境唔算太大,出餐出得好快,无漏单。位置又方便。
2015-05-11
庆祝纪念