2019-02-12 218 浏览
事原讲述,本人每逢星期六都会系统一条街度参加教会聚会,聚会完基本上都会一齐食晚餐。本身大家都例牌去龙X冰室食既,但系由于X门冰室D野食越食越垃圾,所以最后位大家个胃著想,开始稳其他晚饭选择了。咁Arm 最近就开左间新刀削面铺,我就身先士卒去试一试呢间刀削面啦。题外话,因为红磡临近Poly U,同一时间又有好多内地生会过来觅食,所以我地其实都唔难系呢区稳到又平又令既中国各地菜式。姑勿论呢间刀削面正唔正宗,但系一行入门口你就会见到厨房位有部机系度削紧面,咁样唔打得都睇得啦😂😂😂至少唔系用寿X牌都可以加分啦。稳位坐低,就见到有一罐腌萝卜系台面度。小弟孤陋寡闻,印象中其中一间有腌萝卜食既就系深水埗刘森记,想不到到红磡都会有得食,萝卜都几爽脆,入味,过瘾。再看菜单,本人由于比较中意食干捞既面,就点左个牛腩筋麻辣拌刀削面。下单后,店员就操作机器开始削面,保证条条面都新鲜,唔会稔到变糊仔。唔洗五分钟,刀削面就上台了。香菜同花生就基本啦,最惊喜就个麻辣酱。平日街外食到既味通常都系老干妈再加辣椒油再加下醋同豉油,但系呢个麻辣酱竟然系用番茄酱炒成,为成碗面带来一D新鲜感。我无标明要咩辣度,应该就Prese

唔洗五分钟,刀削面就上台了。香菜同花生就基本啦,最惊喜就个麻辣酱。平日街外食到既味通常都系老干妈再加辣椒油再加下醋同豉油,但系呢个麻辣酱竟然系用番茄酱炒成,为成碗面带来一D新鲜感。我无标明要咩辣度,应该就Preset小辣辣。虽然无论系麻定辣,呢碗面都唔多够,但系新鲜既番茄味为成碗干拌面带来左一种甜味以及清新感。虽然各位辣鬼可能唔会太中意呢种麻辣酱,但系如果当系番茄酱拌面都不失为一个好选择。而且呢种温和既辣味,都好适合各位食开TamSon三小辣既朋友仔试下。

讲到牛腩筋,呢个就好迷了。我第一旧食既牛筋,软,化,松软顺滑而入味。正当我想品尝多一件既时候,咦,硬左甘多既?再咬,确实口感与第一块差距甚远。我唔知到底系我好彩定唔好彩啦,但系如果想吃好吃的牛筋的话,可能都好睇彩数。反倒牛腩水准真的不错,入味是当然的,而且十分大件,唔系车仔面碎腩Size,调味刚好,松化而无渣,实属佳品。纵观全碗面,最唔惊艳既就系个面底,就系普通既面,有D似隔离街牛肉拉面个质感再弹牙+粗少少,口感比较实在,但真的谈不上是十分的优秀,不过不失吧。

综合而言,呢个面其实系真系唔差既,以四十几蚊既价钱来讲都抵食过大奸乐或者车仔面既。如果大家甘Arm经过的话,是值得大家试一下的,可以给大家一个 不一样的刀削面。