2020-06-25 46 浏览
大角咀一向多野食,最近发现又有新铺开张,系间食刀削面嘅铺。因为新开,所以人流都几多,餐厅环境都唔错灯光柔和,不过始终地方唔系好大,人多嘅话都要搭台坐。餐牌选择非常多,有面有饭,而且啲𩠌仲好多配搭。不过黎得依度我谂应该大部分人都系想食面,面有分为热拌、冷拌、汤,就算唔想食刀削面都可以拣其他米线、米粉、红薯粉,同埋全部都仲可以再拣辣度,岩哂我依啲唔食辣嘅人。另外,仲包埋一杯热饮,真系几抵食,台面侧边亦有腌萝卜小菜可以任食。我试左麻辣金沙骨刀削面(走辣) + 热鸳鸯 ($43)。金沙骨有三条食落啖啖肉,其实如果麻辣嘅话佢啲辣酱系加喺啲𩠌度,不过因为我走辣,所以就变左系普通炸金沙骨,无咩酱或者汁。刀削面黎讲分量好多,而且食落口感唔错,啲面煮得岩岩好,有啲烟韧。另外仲叫左个热拌猪排刀削面走辣($49)。热拌会有青瓜丝、麻酱同埋担担酱。一上碟啲麻酱睇落都几多下,足够捞哂成兜面,每条面都挂到啲汁,不过其实食落又会唔觉得麻酱味太重,岩我个人口味,而且担担酱亦都唔会好辣。猪排分量都好多,佢系有炸过但食落又唔会觉得过于热气。以面黎讲我个人中意热拌多过汤,我觉得热拌嘅面质系硬身啲,更有咬口。落单嘅时候都听到

另外仲叫左个热拌猪排刀削面走辣($49)。热拌会有青瓜丝、麻酱同埋担担酱。一上碟啲麻酱睇落都几多下,足够捞哂成兜面,每条面都挂到啲汁,不过其实食落又会唔觉得麻酱味太重,岩我个人口味,而且担担酱亦都唔会好辣。猪排分量都好多,佢系有炸过但食落又唔会觉得过于热气。以面黎讲我个人中意热拌多过汤,我觉得热拌嘅面质系硬身啲,更有咬口。落单嘅时候都听到侍应讲如果叫冷拌,面会比较硬,睇大家中唔中意啦,我都听到有其他客人要求煮淋少少。
不过饮品方面,我觉得鸳鸯嘅咖啡味比较重,反而唔系好饮得出茶味。佢饮品选择都几多,除左一般奶茶咖啡外,仲有柚子蜜、菜蜜、杏仁霜等等,热饮都唔洗再加钱。
我觉得依个价钱绝对抵食,无论系面定𩠌分量都好多,食完一定够饱,cp值咁高唔怪得咁多人光顾。我一个礼拜已经食左两次,之后应该都会成日黎。

2020-06-18